Mannen (40) som brøt seg inn i Osens galleri og bolig i februar, er nå dømt til fengsel i to år og tre måneder.

Innbruddstyven er dømt 21 ganger tidligere og har tilbrakt nesten halve livet i fengsel.

— Jeg håper at han finner på noe annet å gjøre, når han slipper ut igjen. Han virket som en frisk kar fra en god familie. Jeg håper det går bra med ham, sier Osen.

Den kjente gallerieieren er imidlertid glad for at mannen får sin velfortjente straff og holdes borte fra samfunnet en stund.

— Politiet har gjort en veldig god jobb, sier Osen til bt.no.

Truet med startpistol

Tyven var ikke alene da han brøt seg inn i Osens bygg i Kong Oscars gate, som inneholder både galleri, kontor og privatbolig. Reidar Osen og kjæresten hans hørte lyder og oppdaget tyvene midt på natten.

Osen fant frem en startpistol og truet med å skyte en av de ubudne gjestene i leggen.

— Den lager et høyt smell, men den kan ikke skade noen, sier gallerieieren.

Alle tyvene kom seg imidlertid unna.

Noen dager senere ble Osen oppsøkt av en av tyvene, den nå dømte 40-åringen. Tyven tilbød Osen å kjøpe tyvegodset tilbake for 150.000 kroner. 30.000 skulle betales på forskudd.

Da Osen nektet, sa 40-åringen at han var torpedo og hadde sonet med de fleste drapsmennene i Norge, og at han og Osen derfor burde bli enige. Gallerieieren valgte i stedet å kontakte politiet.

Streng dom

Både DNA-spor i en gjenglemt hanske og flere vitneutsagn nagler 40-åringen til forbrytelsene. Han dømmes nå for både medvirkning til grovt tyveri, forsøk på utpressing og flere andre forhold.

Dommen på to år og tre måneders fengsel er streng, i forhold til vanlig rettspraksis.

Den tiltaltes lange kriminelle løpebane ble vurdert som skjerpende, og retten la også vekt på at innbruddet var profesjonelt utført. Alarmer ble demontert, og tyvene brukte hansker og hodelykter, ifølge dommen.

Retten merket seg dessuten at Osen fikk helseproblemer og søvnproblemer som følge av forbrytelsen.

— Jeg har ligget og lyttet hele tiden siden det skjedde. Det var en forferdelig opplevelse som jeg ikke unner noen, det verste jeg har vært med på, sier Osen.

Han skadet hoften mens tyvene var i huset, og måtte bruke krykker i en periode. Selv om vaktholdet i bygningen er styrket, er Osen blitt utsatt for flere nye innbruddsforsøk siden.

Kniver i veggen

Ved en anledning fant han også tre kniver som var plassert inn i veggen utenfor soverommet. Osen antar at knivene var ment som en trussel fra den nå dømte tyven.

Retten har ikke mye pent å si om mannen som brøt seg inn:

«I formildende retning er det intet å bemerke,» heter det i dommen.

I dommen inngår også flere andre forhold, deriblant tyveri av en flatskjerm, en hengelås - og et pornoblad på Narvesen.