— Dette er helt fantastisk. En knusende seier. Dommen i byretten ble tråkket ned, var kommentaren til en svært lettet Osen torsdag kveld.

I desember i fjor slo Bergen tingrett fast at eieren av Galleri Nygaten og kunsthandler, Reidar Osen, ikke fikk lov til å definere leiligheten sin i første etasje på Måseskjæret som fritidseiendom.

Striden gjelder både prinsipper og penger. Osen gjorde krav på å få registrert leiligheten - en drøy halvtimes rolig spasertur fra hjemmet i Nedre Fjellsmauet i Bergen - som en fritidsbolig.

Dette betyr skattemessige fordeler for kunsthandleren, men ifølge han selv er det prinsipielle viktigst.

-Byretten torde ikke

— Dette handler ikke om penger. For meg er dette en bekreftelse på at jeg kan tilbringe fritiden min i Bergen. Likningskontoret skal ikke kunne fortelle meg hvor jeg kan ha hytte.

De økonomiske aspektene er likevel betydelige. Ved få leiligheten regnet som fritidsbolig, sparer Osen inntektsskatt på leiligheten, og han får en skattefri gevinst om han skulle finne på å selge etter å ha eid boligen i fem år.

Tingretten mente at leiligheten ikke kan regnes som fritidsbolig på grunn av at den ligger alt for nærme boligen i sentrum. Dette var en kapitalplassering, mente de, og skulle beskattes deretter.

— Dommeren i byretten torde ikke gå mot staten. Nå har imidlertid skattemyndighetene ødelagt mye for seg selv. Ved å profilere denne saken så høyt, vil den skape presedens og nå tror jeg flere vil gjøre som meg, mener Osen.

Stupebrett på terrassen

Da Bergens Tidende snakket med Osen torsdag kveld, var han på vei til hytten i Sandviken.

— Jeg har fått mange henvendelser fra hele landet fra folk som er i samme situasjon.

Han understreker at han ikke vurderer å selge leiligheten.

— Om sommeren er jeg her veldig mye. Jeg har stupebrett og fiskemuligheter fra terrassen.

At gangavstanden til boligen skulle være grunn til å nekte ham å ha hytte i Sandviken finner han urimelig.

— I gamle dager var dette svært vanlig. Folk hadde gjerne et sommerhus på Kalfaret, forteller han.

I kroner og øre betyr seieren i lagmannsretten at staten må dekke Osens saksomkostninger, og tilbakebetale skatten han feilaktig har betalt siden han kjøpte leiligheten i 2001.

Skattemyndighetene uttalte til TV2 i går kveld at de vurderer å anke saken.

— De kan bare forsøke. Jeg tror jeg vil vinne igjen, er Osens kommentar.

VANT: Reidar Osen får ha leiligheten på Måseskjæret som hytte.
Bjørn Erik Larsen