Kjendis i nabolaget har han vært lenge. Men nå har også det japanske magasinet Cats oppdaget «Oscar Wilde, the boss cat of Norway». I sitt nyeste nummer har de viet en helside pluss litt til på den grå og meget bestemte katten i Claus Frimanns gate.

Vi fikk audiens hos den nybakte midtsidekatten.

— Jeg snakket med ham i morges, og det er greit, ler matmor Randi Heimvik.

Idet vi runder hjørnet til hjemmet på Nøstet, rister matmor på nøkkelknippet. Etter to sekunder kommer Oscar Wilde sigende nedover gaten, retning fotografens kameralinse.

Skulle tro han skjønte hva det gikk i.

King of the road

Det var altså i fjor sommer en journalist fra det japanske magasinet Cats skulle lage en reportasje på skandinaviske katter. I Finland fant han ikke en eneste katt i løpet av halvannen uke, og turen gikk til Norge - og Bergen.

Her fant han plenty av firbeinte. I beskrivelsen i bladet heter det: «Norges nest største by er fylt med smale gater og alleer, med gamle trehus på rekke og rad. Sent på ettermiddagen ser du ofte katter sitte foran husets ytterdør, ventende på at eieren skal komme hjem fra jobb og gi dem mat».

Journalisten har tydeligvis falt pladask for gatemiksen Oscar Wilde, for da Heimvik kom hjem fra jobb en dag, sto Cats-fotografen og ventet på henne.

At Oscar blir kalt sjefskatten i Norge, er ingen tilfeldighet.

— Han jager vekk det som er av andre katter her, forteller Randi. Og han går aldri langt unna reviret sitt.

Bortskjemt kjendis

Stjernenykker har den syv år gamle katten anlagt for lenge siden. Hvordan det skal gå etter at han ble kjent i landet med 127 millioner innbyggere, er ikke godt å si.

— Han får nykokt pale til frokost hver dag, meddeler matmor.

Og hver jul får han tørrfisk i gave fra bekjentskaper på Island.

— Den dagen islandspresangen kommer i posten, sitter Oscar og mjauer under postkassen helt til jeg kommer hjem fra jobb, humrer Randi. Da vet hele nabolaget at han har fått julegaven sin.

Er det for kaldt om vinteren, og katten vil inn før eieren er kommet hjem fra jobb, setter han seg bare på trappen til nabohuset og begynner å mjaue. De har nemlig reservenøkkel og kan låse ham inn.

Trodde han kunne fly

I utgangspunktet het sjefen i Claus Frimanns gate bare Oscar. Men da han var ni måneder gammel, hoppet han ut fra vinduet i tredje etasje og deiset rett i asfalten. Han forsøkte å fange en fugl, og trodde tydeligvis at han kunne fly selv også.

— Etter det er han blitt hetende Oscar Wilde, forteller Randi. Hun antar at hun selv fikk flere traumer etter flygeforsøket enn det katten pådro seg. Et lite kutt i leppen var alt.

Man skulle kanskje tro at Randi Heimvik var sprekkeferdig av stolthet. Eier av sjefskatten i Norge og greier. Men ...

— Jeg synes i grunnen det er mest morsomt. Jeg er ikke helt sånn kattemenneske - selv om man sikkert skulle tro det, påstår hun.

Sjefen sjøl poserer og poserer. I trær, på gress, asfalt, med og uten tørrfisk. Maaange bilder senere begynner Oscar å bli lei. Han ser rett og slett sur ut der han sitter og ser olmt inn i linsen. Selv en midtsidegutt kan få nok oppmerksomhet.

Men hvem vet. Kanskje blir det catwalken neste?

SJEFEN SJØL: Han får nykokt fisk til frokost hver dag, jager bort det som er av katter og sprader rundt i gaten sin dagen lang. Er det rart Oscar Wilde på Nøstet ble oppdaget av det japanske bladet Cats? For ordens skyld: Katten på forsiden er ikke bergenser.<p/>FOTO: JAN M. LILLEBØ
BIG IN JAPAN: Å få egen helside i bladet Cats er ikke hverdagskost. Her ser du hvordan bergenskatten Oscar Wilde blir presentert. Han tar suksessen med fatning, men en og annen stjernenykke har han selvsagt. <p/> FAKSIMILE FRA CATS