Rune Valderhaug

Til tross for regnet var det til enhver tid et par hundre mennesker som koste seg med underholdning fra Bergensartister, Bergensleker og ekte Bergenslunsj innimellom lørdagshandlingen. Og daglig leder i Sommer Bergen AS og Bergen Sentrum AS, Juliet Balgobin, fortvilte slett ikke over at regnet satte inn bare et par timer før bergenserne var bedt om å gå mann av huse mot Torgalmenningen.

Regnet hører med

— Nei, da. Regnet hører jo med i Bergen. Selv om vi har hatt sommer i to uker nå, er det helt OK å få noe dråper fra himmelen. Uansett hva vi arrangerer i Bergen, må vi være forberedt på at det blir regn. Hensikten med Bergensdagen er jo heller ikke at folk skal bli stående på Torgalmenningen i flere timer. Poenget er at man stikker innom, får med seg litt fra scenen, leker litt og får noen smaksprøver til å putte i munnen når de likevel er på lørdagshandel. Da betyr ikke været så mye, sier hun.

Balgobin håper at Bergensdagen blir et fast årlig arrangement midt i sentrum. Midt på sommeren i fjor ble den aller første Bergensdagen arrangert.

Vaskeekte bergensk

— Men vi har funnet ut at denne dagen like godt kan legges til en lørdag om våren. Målet er at dette skal bli en fast tradisjon, der vi fokuserer på det bergenske, legger hun til.

De fremmøtte koste seg med ekte bergenske artister som nykomlingen Nathalie Nordnes og veteranene Jan Eggum og De Musikalske Dvergene. Dessuten lot en del seg friste av gamle og tradisjonsrike Bergensleker som kattepinn, inn til vegge-leker og dau mann med de gode gamle 50-åringene fra 1950-tallet. Dessuten bød Bergenskokker og byens leverandører av ekte Bergensk mat og drikke kaffe, brus, skillingsboller, fiskesuppe, fiskekaker, sosekjøtt og røkerompe. Mer bergensk kan det nesten ikke bli.

Nå er vi i gang

Med gårsdagens våte Bergensdag gikk også startskuddet for Sommer Bergens mange aktiviteter i ukene fremover.

— Ja, nå er vi i gang, sier Juliet Balgobin, som selv forlater Sommer Bergen AS for ny jobb i reklamebyrå. Men før hun går fra borde, er sommerens mangslungne aktiviteter og programmer i boks.

— Det blir som vanlig en rekke sommerfestivaler og mye annet spennende i ukene fremover, legger hun til og nevner i fleng: Festspill, nattjazz, mediefestival, det store bergenske folkefesten, mediefestival med Gullruten, dansefestival, spillfestival, hatteparade og mye, mye mer. Så regnet til tross. Våren er her, og sommeren er rett rundt hjørnet.

<b>SKILLINGSBOLLER:</b> Selvsagt hører ferske skillingsboller med på Bergensdagen. To og et halvt år gamle Elise Linn Alsaker hadde trukket i bunad, men måtte ha regnfrakken utenpå da hun delte ut gratis boller. Her sammen med mamma Åshild Alsaker.