JAN ARILD LARSEN

— Den gamle svømmehallen vi har fra 70-tallet er nedslitt og i svært dårlig stand, og holdes åpent på dispensasjon, sier ordfører Terje Søviknes. Han er ærlig nok til å innrømme at han helst hadde sett det nye badeanlegget et annet sted enn på Kuventræ.

— Jeg er en av mange politikere som ivret mest for et badeland som en del av et innendørs fjellanlegg i Os sentrum. Visjonen var å bygge sårt tiltrengte parkeringsplasser i samme slengen, samt å utnytte fjellmassene andre steder.

Fjellanlegg droppet

Da kommunen gikk ut og ba om anbud på de to alternativene - Kuventræ eller fjellanlegg - så kom bare utendørsalternativet på bordet.

— Fjellprosjektet ble nok vurdert som svært risikabelt.

For Os kommune er dette et betydelig prosjekt rent økonomisk. 70 millioner kroner - inkludert moms - vil prege investeringsbudsjettene lenge. Nå får riktignok kommunen momsen refundert, så nettoregningen kommer på 56 millioner kroner.

— Dessuten får svømmeanlegg normalt 12 millioner kroner i tippemidler...

— Ingen «snille onkler»?

— Dette økonomiske løftet er helt på grensen av hva Os kan makte selv, så jeg ser ikke bort fra at vi kommer til å spørre «noen», svarer Terje Søviknes en smule kryptisk.

Alt tyder på at planene klubbes gjennom på kommunestyremøtet 14. desember, etter anbefaling fra et enstemmig formannskap. Tanken er å sette i gang arbeidet i løpet av neste år, og åpne dørene og basseng for publikum rundt årsskiftet 2006/2007.

Familievennlig attraksjon

Da vil Os ha fått et badeland som vil fortone seg som en nøktern utgave av Vannkanten i Bergen. Her vil komme 25 meters basseng, barnebasseng, terapibasseng, vannsklier, boblebad, stupetårn og serveringsareal. Beliggenheten blir inntil håndballhallen, slik at idrettsparken på Kuventræ får en ny familievennlig attraksjon.

— Klarer vi å nå 50 000 besøkende i løpet av et år, skal vi være meget fornøyd. Klart det er forbundet med risiko å sette i gang et anlegg av slike dimensjoner, men vi følte at vi måtte gjøre noe med svømmehallsituasjonen i kommunen. Ikke minst for svømmeopplæringen er dette en viktig investering. Os er omgitt av vann på mange kanter, reflekterer ordfører Terje Søviknes som ikke er fremmed for tanken på at svømming kan bli en ny fremtidig suksessgren for den idrettsaktive kommunen sør for Bergen.