1. nyttårsdag mener politiet han drepte 98 år gamle Hilda Feste.

Nå melder TV 2 at den 18 år gamle drapssiktede mannen er vurdert til å ikke å ha vært psykotisk i handlingsøyeblikket. Dermed er han strafferettslig tilregnelig.

Vurderer blackout-ekspert

— Jeg har presentert de sakkyndiges konklusjon til min klient, og han tar den til etterretning, sier Rolf Knudsen, 18-åringens forsvarer, til bt.no.

18-åringen, som var nabogutten til Feste, er blitt vurdert av psykiater Leif Erik Rønneberg Hauge og psykiatrispesialist Jan Øystein Berle.

De skriver i sin konklusjon at osingen verken var psykotisk, bevisstløs i strafferettslig forstand, eller psykisk utviklingshemmet på tidspunktet for handlingen.

18-åringen har hele tiden hevdet at han hadde blackout i tiden rundt drapet, og at dette skyldes stort alkoholinntak.

Nå vil hans forsvarer vurdere om det kan være grunnlag for å få belyst særlig dette med bevisstløshet nærmere.

— Det kan bli aktuelt å innhente ytterligere ekspertise på hukommelsestap og blackout, uten at jeg har diskutert dette inngående med min klient ennå, sier Knudsen.

Ifølge Knudsen kan det i så fall være interessant å kalle inn professor Pål Johan Karlsen, som er tilknyttet Universitetet i Tromsø. Han er en av Norges ledende eksperter på hukommelse.

- Kan være formildende

Karlsen har tidligere sagt til BT at det er fullt mulig å glemme et drap etter å ha fått blackout.

— Han er helt klart interessant, men før vi gjør noe som helst skal vi lese rapporten grundig og diskutere det med vår klient, sier Knudsen.

— Men dette vil kunne ha betydning for en eventuell straffeutmåling. Han har frivillig inntatt denne alkoholen. Det er utvilsomt, fastslår 18-åringens forsvarer videre.

Å bli erklært som tilregnelig betyr at han kan dømmes til vanlig fengselsstraff, eventuelt forvaring. En diagnose som psykotisk ville automatisk gjort ham utilregnelig.

Rapporten skal nå godkjennes av Den rettsmedisinske kommisjon.

Tunge beviser

Politiet har flere beviser mot 18-åringen: Hans fingeravtrykk er funnet i offerets blod på åstedet. Blodet hennes ble også funnet på et putevar i 18-åringens hjem. Og en delvis DNA-profil ble funnet under neglene til Feste. Profilen stemmer overens med den til 18-åringen.

Det er også funnet eldreporno på 18-åringens mobil og datamaskin.

Hilda Feste ble voldtatt og drept i 21-tiden første nyttårsdag. 18-åringen hadde vært på fest tidligere på kvelden, og ble observert gående bare kort tid før drapet. Han gikk da i retning sitt eget - og Festes - hjem.

Storstilt DNA-jakt

Da hun ble angrepet, klarte Feste å trykke inn sikkerhetsalarmen hun hadde rundt halsen.

Få minutter senere kom en hjemmesykepleier til Festes eldrebolig i Gamleheimshagen på Os. Hun så rett inn på overgrepet mot den 98 år gamle kvinnen. Hjemmesykepleieren rygget raskt ut, og fikk ikke sett overgrepsmannen.

Les den første saken om drapet i Gamleheimshagen:

18-åringen fra Os ble pågrepet etter at han frivillig hadde levert inn fingeravtrykk— og DNA-prøve, til liks med mange andre i Os.

FORSVARER: Rolf Knudsen representerer 18-åringen som er siktet for å ha voldtatt og drept Hilda Feste (98) første nyttårsdag.
Lisa Tur y Christiansen