INA DYRKOLBOTN

— Målet er å komme på landslaget - og starte noe for seg selv en gang, sier Øyvind Løvdok (19) og Eirik Rønhovde (20). Guttene fikk førsteplass i kokkekunst for lærlinger i den innledende runden på Torgallmenningen for snart to uker siden. Dermed gikk de automatisk videre til Norgesmesterskapet i Stavanger i 2003.

Spennende og hardt

— I NM er målet å nå finalen. Det har vi god sjanse til, mener Øyvind.

Guttene vant den lokale kokkekonkurransen med disse rettene: Ørrettartar med Crème fraîche-lokk og safrandressing til forrett, urtefylt lammelår med tomatconfite, glasert løk, rosmarinpoteter og lammesaus til hovedrett, og krumkake med bringebærfromasj til dessert. Da vi besøkte Radisson SAS Bryggen, disket guttene opp med vinnerrettene. Journalist og fotograf var samstemte: Det smakte nydelig!

Nå håper guttene at de får vite hovedingrediensene i NM på forhånd. Det hjelper litt når de skal starte treningen foran mesterskapet.

— Det skal settes opp en treningsplan som vi skal jobbe med fremover mot NM. Det blir spennende og veldig hardt, hevder Eirik.

Svenneprøven i faget derimot skal de opp til i mai neste år. - Den skal vi klare, forsikrer begge.

Måles med tommelfingeren

I restauranten holder servitørlærlingene Glenn Erik Osebakken (18) og Karen Agnethe Berg (19) på med oppdekkingen til dagens a lá carte. De ble nummer to i servitørkonkurransen på Torgallmenningen og også tatt ut til NM. Treningen og forberedelsene er allerede i full gang.

— Det er mye vi skal gjennom. Alt fra sigarer, bararbeid, viner, transjering, flambering og selvfølgelig oppdekking av bord, forteller Glenn Erik.

Servitørene må måle alt som skal settes på gjestens bord nøye.

— Vi måler med tommelfingeren hvor langt for eksempel tallerkenen og bestikket skal ligge fra bordkanten. Ellers blir glass plassert korrekt med øyemål. Vi blir litt perfeksjonister, vi som jobber med dette her, konstaterer Glenn Erik.

De to sier at det blir spennende å delta i NM. Men de vet ikke helt hva de går til.

— Det blir nok mye vanskeligere i NM enn i den innledende runden. Vi skal konkurrere med deltakere fra hele Norge, forklarer Karen Agnethe.

Flambert ananas

Servitørlærlingene har liten tro på topp-plassering i NM.

— Det blir nok en god erfaring og mye lærdom frem til svenneprøven neste år. Etter NM vet vi hva vi må forberede og gjøre bedre frem til prøven, sier Glenn Erik.

Så får vi se hvordan man flamberer ananas.

— Først transjerer vi ananasen. Så i stekepannen med karamellisert sukker, appelsinjuice og smør. Deretter helles det i dette tilfelle Cointreau over. Så tenner man på, forklarer Glenn Erik.

Mmmmm ...

Så får vi se da, hva lærlingene fra Radisson SAS Bryggen vil prestere under NM.