Søndag kveld kuttet en 34 år gammel mann fortøyningene til en slaktemerd tilhørende Lerøy Fryseri i Sandviken. Sabotasjen førte til at rundt 10 000 regnbueørret rømte. Ørreten har en snittvekt på 3,5 kilo, og var klar til slakt.

34-åringen som utførte sabotasjen ble tatt på fersk gjerning, og ble mandag varetektsfengslet for fire uker. Mannen er psykiatrisk pasient, og har ikke gitt noen forklaring på hvorfor han slapp løs ørreten. Den samme mannen gjorde sabotasje mot det samme anlegget 26. september.

Da var det 3000 ørreter som rømte, mens det etter søndagens sabotasje var 10 000 ørreter på rømmen.

Mandag oppfordret Fiskeridirektoratet folk til å fiske opp mest mulig av den rømte fisken, og fiskeglade bergensere lot seg ikke be to ganger. Kort tid etter at det ble meldt om den rømte fisken på radio, var rundt 50 personer på plass på Bontelabo på Skolten.

ý Vi ringte til en sportsbutikk, og fikk vite at en fyr fra Fiskeridirektoratet nettopp hadde vært innom for å kjøpe seg fiskestang fordi det skulle være 10 000 ørret her. Vi kastet oss i bilen, og var de første som var på plass her, sier Rune Haugs og Øyvind Stamneshagen.

På en halvtime fikk de to kameratene tre digre regnbueørreter, og de var ikke de eneste som hadde fiskelykken med seg. Langs hele kaien håvet folk inn store ørreter.

— Det er flott at folk fisker opp ørreten. Dette er fisk av god kvalitet som var klar til slakt, så de som får fisk er heldige, sier seksjonsleder Freddy Iversen i Fiskeridirektoratet Region Hordaland.

På grunn av stor båttrafikk har Bergen og Omland Havnevesen nedlagt forbud mot garnfiske i Vågen og Solheimsviken, og det er heller ikke tillatt å sette garn utenfor offentlige kaier i Bergen sentrale havneområde.

Med unntak av disse stedene oppfordrer Fiskeridirektoratet folk til å bruke alle typer fiskeredskaper, også flytegarn, for å få fisket opp mest mulig av den rømte regnbueørreten.

Stor trengsel for å sikre seg rømt regnbueørret i Sandviken.
Jan M. Lillebø