— Det er kjent at det er et ormebol ute i Alvøskogen, sier Storheim.

— Og her nede ved Storavatnet, langs motorveien til Sotra er solen allerede fremme nokså lenge, sier Storheim. Han er hobbyfotograf og jakter på slike skapninger.

En hoggormekspert mener at det er nokså normalt at denne slangen lokkes frem av solen på denne tiden av året.

— Trolig er det en hunnorm, ettersom de vanligvis er brune, mens hannormene er grå, sier Terje Lislevand. Han er zoolog og førsteamanuensis ved Universitetsmuseet i Bergen.

— Noen hanner kan også være svarte, men det er mer sjelden. Det karakteristiske for hoggormer er uansett sikksakkmønsteret på ryggen, sier Lislevand.

På Sør-Øst landet finnes det også to andre varianter av orm (buorm og slettsnok), men her på Vestlandet er deg hoggormen som gjelder.

Opp av hulene

- Hvor kryper den og gjemmer seg om vinteren?

— Når temperaturen går under 13 grader om høsten, kryper den ned i hulrom i jorden, under røtter eller i steinrøyser, og blir der til gradestokken stiger igjen omtrent på denne tiden av året. Hoggormen er avhengig av at det er varmt, fordi den produserer så lite varme selv, sier zoologen.

Men vi er ikke oppe i 13 grader ennå?

— Når solen skinner varmes bakken fort opp, og solen gjør at det blir varmere nede langs bakken enn oppe i luften. Defor er den først og fremst aktiv midt på dagen når solen er oppe.

Kos på tom mage

Og nå er den skikkelig sulten og skal opp og jakte godsaker?

— Den kan klare seg i månedsvis uten mat. Og vanligvis spiser den ikke før parringssesongen er over i april/mai.

Jo, jo, en ting om gangen. Men hva jakter den på når den har parret fra seg?

— Da livnærer den seg stor sett på smågnagere.

Så når det er lemenår er det også hoggormår?

— Det er nok gode år for hoggormen når det er mye lemen, men jeg tror ikke vi kan snakke om hoggormår for bestanden endrer seg ikke mye fra år til år. I vertfall tror vi ikke det.

Ikke så lange tenner

— Hvorfor er mange så livredde for denne skapningen?

— Hos oss sitter det nok mest i hodet, men et hoggormbitt er likevel ikke til å spøke med. Det gjør vondt og kan være farlig om du ikke tåler denne type gift. Folk som er allergiske og tåler vepsestikk dårlig er utsatt, men de fleste av oss tåler denne giften godt. Sjansen for å treffe på hoggorm er uansett nokså liten. Og den vil bare angripe hvis den blir overrasket eller trengt opp i et hjørne.

- Hvis vi likevel ikke vil ta noen som helst sjanser?

- Da kan man bruke gummistøvler eller gode lærstøvler. En vanlig bukse vil også hjelpe. Den har tross alt ikke så lange tenner. Hunder er mer utsatt og blir oftere bitt, beroliger Lislevand.