Men den kosovo-albanske kvinnen orket det ikke denne julen. Uvissheten for fremtiden gjør at det er vanskelig for henne å se noen glede ved julehøytiden.

Det er nå mer enn tre år siden hun og familien flyktet til Norge fra krigen i Kosovo.

Julaften i fjor skrev BT at Zyrafetes største ønske var trygghet og skolegang for de fem barna Aferdita (17), Zelije (15), Lazime (10), Bezar (8) og vesle Nderim som bare er halvannet år gammel.

Den gang var hun også nettopp bli skilt fra mannen sin. Hverdagen ble en for stor belastning. Far fikk psykiske problemer og har i perioder vært innlagt på sykehus på grunn av sykdommen sin.

Nå er ett år gått. Men livssituasjonen for familien har ikke endret seg. Zyrafete bor fremdeles med de fem barna sine i toromsleiligheten på asylmottaket på Breistein.

Avslag i oktober

Hennes høyeste ønske er fremdeles en trygg tilværelse i Norge.

I oktober i år fikk familien avslag på klagen fra Utlendingsnemnda. Norske myndigheter har bedt dem reise fra landet. De har ingen andre steder å dra enn til Zyrafetes mor i Makedonia.

— Min mor klarer knapt å få endene til møtes. Det vil bli et liv i fattigdom. Her i Norge kan barna få gå på skole og sikre seg en utdannelse. Hjemme hos min mor i Makedonia har de ingen fremtid, forklarer hun på gebrokkent norsk.

Det vanskelige situasjonen har også gått ut over barnas helse.

Spesielt har ansvaret falt tungt på de to eldste jentene i familien.

— Det siste året har jeg ofte ikke klart å gå på skolen, forteller Aferdita som går i første klasse på Gimle videregående skole.

— Min mor er så deprimert at hun ikke kan være alene. Derfor må jeg ofte være hjemme for å ta meg av henne og de to minste barna, sier hun. For tiden går hele familien jevnlig til psykiatrisk behandling.

Brev til statsministeren

Etter avslaget fra Utlendingsnemnda var Aferdita så fortvilet at hun skrev brev både til kongen, statsminister Kjell Magne Bondevik og flere av statsrådene i regjeringen.

«Noen ganger når jeg endelig sovner om natten ber jeg om å få slippe å våkne til flere dager i livet. Det er også noen dager at jeg tror dette livet kanskje bare er en drøm, og at jeg en dag plutselig vil våkne fra dette marerittet til et normalt liv. Jeg er bare 17 år, men føler meg allerede gammel», skriver Aferdita i brevet.

Hun sier også at hun har lært seg å sette pris på den norske kulturen. Hun fremhever spesielt mulighetene som jenter har til å få en skikkelig utdannelse.

«Det som jeg er aller mest redd for er at jeg skal bli giftet bort uten å ville det selv! I vår kultur er det dessverre vanlig. Det er først her i Norge jeg er blitt klar over hvor galt dette er», skriver Aferdita og appellerer til kongen og statsrådene om hun må høre hennes bønn.

Både statsministeren og regjeringsmedlemmene har gitt henne svar. Men ingen har kunnet love dem oppholdstillatelse i Norge.

Vil ha ny sak

Familiens advokat Sjur Vinje bekrefter overfor Bergens Tidende at helsesituasjonen både til moren og barna er vanskelig og har forverret seg i løpet av de siste månedene.

Spesielt sliter barna med psykiske problemer.

— De sliter både med de traumatiske opplevelsene de hadde da de flyktet fra krigen i Kosovo og angsten og uvissheten de har måttet leve med i Norge.

Nå vurderer norske myndigheter livssituasjonen deres som så vanskelig at de ikke kan sendes ut av landet.

Advokat Vinje arbeider nå med å skaffe frem nye opplysninger om helsesituasjonen i familien slik at saken deres kan behandles på nytt i Utlendingsnemnda.

UVISSHET: Den kosovo-albanske familien Ademi lever i uvisshet for fremtiden og klarer ikke å glede seg til jul. Fra venstre Lazime (10), Besar (8), mor Zyrafete med halvannet år gamle Nderim på fanget, Zelije (15) og Aferdita (17). <p/>FOTO: ARNE NILSEN