— Jeg var veldig, veldig sliten. Jeg orket ikke mer. Jeg ville bare ha ro, sier den tidligere troppssjefen.

Libanon-tjenesten har gitt ham posttraumatisk stressyndrom. Han har fortsatt våkenetter i sin egen seng.

I over tre år måtte han kjempe for yrkesskadeerstatning.

- Utrolig viktig sak

Bare dager før partene i 1999 møttes foran en dommer kastet Statens Pensjonskasse kortene. 43-åringen slo til på tilbudet om flere hundre tusen kroner.

Bergens Tidende fortalte forrige søndag om bergenseren Paul Smines (35) som nå stevner staten i en liknende sak. Smines ønsker å ta saken til rettssalen. Pensjonskassen har hittil bare inngått ett forlik etter krav om yrkesskadeerstatning fra fredssoldater som er påført psykiske mén.

Lydersen gir Paul Smines moralsk støtte.

— Det er en utrolig viktig sak. Jeg håpet at jeg skulle bli den første som kjørte denne saken gjennom. Men jeg ville bli ferdig, sier Lydersen.

I kamp med byråkrati

Klokken er 12. Det er tirsdag formiddag på kafé i søvnige Halden i Østfold. 43-åringen tar et dypt drag av sigaretten, det er den syvende før lunsj. Alt som minner om tiden med blå beret gjør ham urolig.

I tre kontingenter mellom 1988 og 1991 var Lydersen sjef for en norsk geværtropp i Libanon. I en lengre periode var jobben å fotfølge det israelskstøttede politiet GSS, som forhørte, trakasserte og banket opp libanesiske sivile. FN-utsendingen ble hjelpeløst vitne til en serie voldsovergrep. Noen få episoder er brent inn, andre har han hentet frem med hjelp av psykolog. Han går i dag på uføretrygd. Veien frem til yrkesskadeerstatning ble en ny kamp, denne gangen mot norsk byråkrati.

— Jeg opplevde reaksjonen fra Pensjonskassen som en trakassering. De trakk i tvil om jeg hadde opplevd noe i det hele tatt.

- Ren uthaling

Midtveis i prosessen krevde staten en ny sakkyndig. Og månedene gikk. Så kom det nye saksbehandlere. De skulle gå gjennom saken på nytt. Lydersen måtte selv ringe til overordnede i Forsvaret og be dem stille med vitneutsagn. Årene gikk.

— Det var ren uthaling. De vet at vi har dårlig råd, at vi sliter, at vi ikke går ut eller tar bussen eller går på kino. Det var kynisme, mener Lydersen.

Like før partene møttes for domstolen kom tilbudet. FN-veteranen var utslitt.

— De kunne tilbudt meg noe mye lavere, også, sier han.

— Jeg hadde gitt blanke.

<b>- IKKE GI OPP:</b> Tidligere troppssjef Are Lydersen orket ikke tanken på rettssak og eventuell ankesak etterpå. - Men dette er en viktig prinsippsak. Ikke gå med på noe forlik, er hans råd til bergenseren som nå saksøker staten.
Håvard Bjelland