• Det tok et halvt år før jeg orket å gå ut igjen. Vi var veldig lei oss og følte oss dårlige, sier Nisa Lekpracha.

I desember 2006 skrev BT om Nisa Lekpracha og to thailandske venninner som ble kastet ut fra Børs Café fordi de ble tatt for å være horer. Noe som skulle være en koselig tur på byen, ble til en ubehagelig hendelse for de tre gifte mødrene. Et og et halvt år senere, er de fremdeles preget av det som skjedde.

Alle saker henlagt

Lekpracha anmeldte forholdet. Saken ble henlagt på grunn av mangel på bevis.

I løpet av 2007 mottok politiet i Hordaland tre anmeldelser som gjaldt rasediskriminering:

  • AUF Hordaland anmeldte Kenneth Rasmussen og Demokratene for rasisme da Rasmussen foreslo å henge opp syltelabber for å skremme muslimer.
  • En person anmeldte gruppen Norgespatriotene etter å ha fått en løpeseddel i posten med det han mente var rasistiske trekk.
  • En mann fra Liberia anmeldte arbeidsgiverne sine for diskriminering. Mannen var ansatt i et vaskefirma og var i møte med sin arbeidsgiver vedrørende klage på hans arbeid fra en kunde. Fornærmede kastet noen arbeidsklær i bordet, og en fra arbeidsgiveren sa «Hva slags apeatferd er dette»? Arbeidsgiver benektet rasistiske motiver.

Saken er henlagt etter at intet straffbart forhold er bevist. De to første sakene er også henlagt, grunnet henholdsvis at det ikke var grunn til å undersøke nærmere og av lovbestemte grunner, derav ytringsfrihet.

Ser samhold i Bergen

Tallene fra IMDis undersøkelse sier ikke noe om hvor i Norge innvandrere føler seg mest diskriminert.

— Jeg tror utfordringene er større i Oslo enn i Bergen, sier mangfoldsrådgiver i Hordaland politidistrikt, Wenche Bauge Helle. Hun viser til at i Oslo er det flere grupperinger med eget indre samhold.

— I Bergen synes vi at vi ser mer samhold mellom ulike grupper, sier Bauge Helle.