Fredag ligger den tropiske syklonen «Kirk» nokså midt i Atlanterhavet. Den beveger seg nord-nordøst med en fart på knappe 20 kilometer i timen.

Det amerikanske orkansenteret skriver at «Kirk» er en sterk kategori to-orkan, det vil si med vindstyrker opp mot 177 kilometer timen, men at den vil svekkes fra lørdag og ikke vil true landområder.

Ivar Hjellestad, meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet, sier at det vil bare være rester igjen av den når den treffer Vestlandet tirsdag. Storm-meteorolog Kristen Myklebust Ravnestad mener «Kirk» dør ut før den tid.

Men at det vil bli vått og vindfullt den neste uken, er begge enige om.

Varsler typisk høstvær

Langtidsvarselet til Yr melder om regn ni dager på rad i bergensområdet. Storm varsler mye av det samme, men forventer ikke like mye nedbør som kollegene på Meteorologisk institutt.

Høstværet skyldes et kraftig lavtrykk, sier meteorologene.

— Tirsdag kommer det kraftig lavtrykk som spiser seg inn i restene av den tropiske syklonen «Kirk». De slår seg sammen, og det betyr at det kan bli mye vann i dette nedbørsområdet, sier Hjellestad.

Lavtrykket kommer fra vest, mens «Kirk» kommer mer sørfra.

De vil treffe hverandre et sted vest for Irland og sørvest for Island, forteller Hjellestad.

— Særlig natt til tirsdag og frem til torsdag formiddag ser det ut til å bli en typisk høstlig periode, med mye regn og vind. Det kan bli en god storm rundt Stad, og det vil nok blåse godt på vestlandskysten, særlig fra Sognefjorden og nordover. Lokalt kan det komme ganske mye nedbør, sier Hjellestad.

Også Ravnestad varsler et lavtrykksdominert vær hele den neste uken, med vestlig vind på vestlandskysten og påfølgende regn og regnbyger.

— Våre prognoser viser at «Kirk» ikke vil blande seg med lavtrykket som skal inn i våre trakter. Det er ikke den som gir nedbøren. Lavtrykket som ventes neste uke er ganske kraftig, og det vil bli nedbør langs hele kysten, fra Vestlandet i sør til Troms og Finnmark i nord, sier Myklebust.

Høytrykk også på vei

Men det finnes lyspunkt i form av høytrykk på vei.

— Det som ofte skjer når kraftige lavtrykk kommer, er at det bygger seg opp et høytrykk bak. Så det kan bli et par fine dager torsdag og fredag, men det er så langt frem at det er usikkert, sier Hjellestad.

Ravnestad sier at et høytrykk sør i Biscayabukten kan gi lettere vær sør på Vestlandet fra midten av neste uke og utover, men også han understreker at varselet er usikkert.

Før det kraftige lavtrykket tirsdag, kommer et mindre kraftig lavtrykk lørdag. Hjellestad varsler regn på Vestlandet hele lørdagen og regnbyger søndag.

— Mandag kan vi få en periode som ikke er så verst, før dette kraftige lavtrykket kommer, sier han.

ORKAN: «Kirk» ligger litt til høyre for midten av bildet. Til venstre ses «Isaac», som traff kysten av Lousiana for to dager siden. Nederst til høyre er den tropiske stormen «Leslie».
NASA
«KIRK»: Det amerikanske orkansenteret skriver fredag at «Kirk» er en sterk kategori to-orkan, det vil si med vindstyrker opp mot 177 kilometer timen, men at den vil svekkes fra lørdag.
NOAA.GOV