Ørjan (25) til kokke-OL

Austevollingen Ørjan Johannessen (25) skal kjempe for Norges ære i Bocuse d'Or.

25-åringen vant fredag Årets kokk 2011-tittelen, og skal dermed representere Norge i Bocuse d'Or i Lyon i 2013.

Johannesen overbeviste Eyvind Hellstrøm og resten av den kresne juryen.

- Ørjan leverte rett og slett en innertier, sier en imponert Hellstrøm, som forteller at han har lett etter kjøkkenets svar på Petter Northug og funnet ham.

- Vår kandidat skal kunne hevde seg på topp i Lyon om to år, sier juryformann Hellstrøm.

Norges neste deltaker skal ifølge Hellstrøm ha «internasjonal punch» og hevde seg både når det gjelder smak, presentasjon og kreativitet.

Regjerende norgesmester
Årets kokk 2011 er regjerende norgesmester i kokkekunst. Han kommer fra Austevoll i Hordaland, der han er oppvokst på Bekkjarvik gjestgiveri. Etter læretid på Hotel Neptun i Bergen, har Ørjan Johannessen vært kjøkkensjef på Mathuset Solvold i Sandefjord i fem år, før han i fjor flyttet til Stavanger og Gastronomisk Institutt.

Eyvind Hellstrøm, som de siste årene har vært fast i dommerpanelet under Bocuse d'Or, mener at Norges deltakelse i den internasjonale konkurransen har betydning langt ut over kokkefaget:

- Synergiene er det viktigste med Norges deltakelse. Vi ser at interesse for kvalitet sprer seg fra det norske kokkelandskapet til havbruk og etter hvert også til landbruk. Resultatet er stadig bedre råvarer i Norge. Det er takket være Bocuse d'Or at hele Europa nå ser til Norge når det er snakk om kvalitet på fisk. Nå kommer vi også etter når det gjelder kjøtt og kylling, sier Hellstrøm.

Skape nye smaker
For et drøyt år siden pakket Hellstrøm seg ut av Bagatelle etter en langvarig konflikt med restaurantens eier Christen Sveaas.

62-åringen som i tre sesonger har «ryddet opp» på TV3, var den første i Norden - og den hittil eneste i Norge - som fikk to stjerner i Michelin-guiden.

Hellstrøm vet hva som skal til for å hevde seg i den internasjonale kokketoppen.

- Den som skal hevde seg i Bocuse d'Or om to år, må ha evnen til å overraske, gjerne skape en ny smak eller vise frem en ny kombinasjon. Det er et kresent dommerpanel med store egoer som skal overbevises, understreker Hellstrøm.

Siste fra Lokalt

Denne regnbuen
skyldes ikke regn

Værfenomen observert i Bergen.

o - Ser man barn uten tilsyn, må man
heller varsle politiet en gang for mye

Barnevernet ber folk være mer observante etter at to små barn tok Bybanen alene.

Første gang Malin skulle passe
hønsene, gikk det fryktelig galt

Her er deres råd om du vil ha høner i byen.

o To små barn tok Bybanen alene

Gutten og jenten i tre-fireårsalderen ble borte fra en lekeplass på Landås. Deretter tok de Bybanen til sentrum.

Hvor skal Bybanen
gå i Sandviken?

Forvirret? Se denne videoen, så får du full oversikt.

Bom fast på vei til påskeparadiset

Frustrerte påsketurister i køkaos på veien til Folgefonna Sommerskisenter.

Bilder

TIL KOKKE-OL: Ørjan Johannessen (25) fra Austevoll er kåret til Årets kokk 2011. FOTO: Gorm Kallestad