ØIVIND ASK

Vel, så veldig nytt er ikke orgelet i Øvsttun kapell. Vi bør nok heller si gammelt, eller kanskje antikt.

Mellom 1770 og 1820

Orgelet har nemlig en lang historie. Det kom til Norge fra Belgia. Der sto det i mange år i et nonnekloster på grensen til Frankrike, bare til glede for nonnene.

De har ikke bruk for det lenger, klosteret er nedlagt og kvinnene borte.

Når det ble laget, og hvem som bygget det, er det ingen som kan si sikkert. Orgelbygger Sicco Steendam fra Holland mener det må ha blitt bygget en gang mellom 1770 og 1820. I hvert fall kunne Steendams kollega jobben sin for 200 år siden.

Sicco Steendam tar vare på slike gamle «overskuddsorgler», for dem er det mange av i Holland. Hvert år blir flere kirker stengt. Akkurat det var en lykke for Øvsttun kapell — særlig da organist Kristen Øgaard fikk høre om instrumentet til Steendam.

Bonet med bivoks

Øvsttun kapell hadde riktignok et orgel før også.

— Men det var et forferdelig «respatex»-instrument fra 1970-årene, forteller organist Amund Dahlen.

— Det var grusomt. Det spilte ingen rolle om du var en dyktig organist, eller om du var en elendig. Like håpløs var lyden det ga fra seg. Dette gikk ikke lenger, vi måtte ha noe annet.

Dahlen satte i gang og prøvde å skaffe midler, men det var ikke enkelt. Han sendte brev til alle i rederinæringen med postadresse Nesttun.

— Det var ikke få. Likevel fikk vi null respons. Bortsett fra Eidesvik som bidro med noe.

Etter hvert fikk de litt herfra og litt derfra: Fana pensjonistforening og Dahls begravelsesbyrå spyttet i kassen. Det ble holdt konsertserie i Birkeland kirke. Da det kom en anonym gave på 300.000 kroner begynte det å hjelpe. Til slutt ble det orgel til 700.000 kroner.

Og for et orgel! Det låter nydelig og ser fantastisk ut. Treverket er bonet med bivoks, og har en flott, varm glød.

Noen ganger er det bare helt topp å være journalist, og en slik opplevelse hadde vi lørdag ettermiddag da vi besøkte kapellet for å se på vidunderet.

Totalrestaurert

Da holdt Steendam på å stemme instrumentet, og satte seg til krakken og demonstrerte mulighetene og registeret organisten har å spille på.

Vi kan bare tenke oss hva en dyktig organist kan få ut av de 500 pipene. Orgelet er spesialbygget for den type komposisjoner som er vanlig ved begravelser, så det må jo være perfekt her inne. Og tenke seg, dette vidunderet er det bare noen få nonner som har kunnet glede seg over de siste 200 årene.

Steendam driver et lite firma i Nederland. Han og de to ansatte har jobbet sammenhengende i ti måneder med orgelet, og har totalrestaurert det.

Orgelet står perfekt i kapellet, passelig stort, og ikke for lite. Det er ikke mer enn så vidt plass, med bare 20-30 cm åpning opp til taket. Luftpumpen står på gulvet ved siden av i en støyisolert kasse, helt musestille.

Orgelklubben Ferdinand

Det er for få organister i Norge. Derfor har Amund Dahlen startet Orgelklubben Ferdinand, der de prøver å utdanne barn til nye organister. 21 barn er med. Noen av dem spiller allerede til gudstjenester i Sælen kirke, der Dahlen nå er organist. Han flyttet over fra Birkeland kirke ved påsketider i fjor.

Men han kommer tilbake for å bruke instrumentet. Forhåpentligvis kan kapellet med sine 100 sitteplasser bli en ny konsertarena.

Tirsdag 20. mars klokken 19.00 blir den første. Da skal Fana mannskor synge salmer, til akkompagnement av Amund Dahlen på orgelet. Lørdag 24. mars klokken 14.00 skal Kristen Øgaard holde orgelkonsert. Palmesøndag spiller Karstein Askeland Bach og Händel.

Uthevet sitat: Det var et forferdelig «respatex»-instrument fra 1970-årene

ORGANIST AMUND DAHLEN