• Jeg har bare fått positive tilbakemeldinger etter pressekonferansen om Torget, sa Herman Friele på Torgallmenningen i går.

Hver fredag kl. 12.00 stiller Friele opp og svarer så godt han evner. I går var det en stund tilløp til kø, og noen sto på sidelinjen og fulgte nysgjerrig med.

Ordføreren svarte både konkret og i generelle vendinger, alt ettersom. Det er ikke sikkert alle ble like fornøyd med svarene, men de fire elevene i klasse 9A på St. Paul skole takket Herman Friele for at han hjalp dem med prosjektet deres.

Bergen om 15 år

— Vi fikk stille mange spørsmål, og fikk gode svar.

— Hva spurte dere om?

— Hovedtemaet var hvordan byen vil bli om 15 år, og hva vi kan gjøre for å få det bedre.

— Hva svarte han?

— At vi alle må bidra, på forskjellige nivåer. Det skal felles innsats til for å få et godt samfunn for alle. Han hadde stor tro på at vi skal få dette til, sier Aubrey Fjæreide og Rebecca Storevik.

— Hvorfor ville dere snakke med ordføreren om dette?

— Vi deltar i noe som kalles «Hærverkskampanjen». Dette er en konkurranse med premie på 25.000 kroner til vinneren. Vi lager et prosjekt som kombinerer video og tekst.

— Hvis dere vinner da?

— Da skal vi bruke premien enten til noe vi trenger på skolen, eller klassetur.

Bak kamera sto Håkon Broder Lund og Anja Pavlic. Det er de fire som har ansvaret for skolens bidrag i konkurransen.

To russ spurte ordføreren om han kunne sponse russebilen deres. Akkurat det var visst mindre aktuelt...

Så var det vår tur.

Planarbeidet for Torget

— Jo da, jeg har fått svært god respons på vedtaket vårt om 15 millioner til Torget. Men nå må vi sette i gang arbeidet slik at det blir resultater. Folk skal se at det skjer noe med Torget.

— Har du fått noen private aktører som er villig til å bidra økonomisk?

— Vi vet om en del som er interessert, men vi må først få planene klare så vi har noe konkret å vise frem. Men jeg håper at også bergenserne stiller opp, og ikke bare næringslivet. Jeg tror det er godt for samfunnsfølelsen. Så håper jeg også at interessen holder seg frem til vi er klar til å begynne gravingen, sier Friele.

Friele berømmer også pressen for å ha fått fortgang i saken.

— Det er flott at pressen sto sånn på og holdt et godt trykk dag etter dag. Jeg håper dere følger med videre. Torget er et felles ansvar, så jeg tror dette skal bli veldig bra til slutt. Jeg har også snakket med de andre politikerne, og de støtter oss. Torget ligger jo i hjertet hos alle bergensere, uansett politisk farge.

Positive

Hos fiskegrossist Alfheim & Nielsen på Bontelabo som leverer en del av fisken som selges på Torget, er de positive.

— Jeg kan ikke svare noe på stående fot, for vi har ikke tenkt igjennom dette, sier Tore Alfheim.

— Vi stiller oss ikke avvisende, men må få lov å se på premissene først. Vi vil alle at det skal være tidsriktig og på stell, men uten at sjarmen blir ødelagt. Og Torget er jo så utrolig viktig for turistnæringen. Jo da, jeg kan ikke tenke meg annet enn at næringslivet er positive, sier Tore Alfheim.