LENA VERMEDAL

Hordaland Bygdekvinnelag var klar i sin spissformulering: «Dyra er meir verna enn oss. Til dømes, drektige kyr skal ikkje transporterast siste 14 d. før kalving».

I forrige uke ble det klart at Helse Vest bevilger 570.000 kroner til å holde Føden på Stord åpen i sommer. Med det er fødefarsen over etter uker og måneder med nådeløs spenning. 40-50 gravide kvinner i Sunnhordland kan endelig konsentrere seg om ruging og ikke kamp.

Det kan de takke seg selv og en ordfører med et lurt smil i barten for.

Det var et skjellsettende møte som fant sted på Leirvik skule den 10. mars i år. Ingen som satt i aulaen den kvelden gikk uberørt der ifra.

Rundt tretti gravide møtte frem med runde mager og spisse utsagn. De nektet å gamble med ufødte liv på landeveien til Haugesund i sommer. Noen av dem ville fått en reisetid oppimot tre timer.

Få fra Helse Fonna vågde å møte de redde kvinnenes blikk eller argumenter. Klinikkdirektøren bladde i sine papirer og administrerende direktør studerte fingrene sine mens han messet om økonomiske innsparinger.

En kvinne som tok til tårene, ble bedt om å søke hjelp istedenfor å brette ut sin frykt for allmennheten.

Alt dette satt Stord-ordfører Magne Rommetveit og observerte. Blikket hans fanget opp tårer, grimaser og skjelvende knær.

Da han fikk ordet, sa han ikke så mye. Spurte bare om hvor mye det ville koste å holde Føden på Stord åpen i sommer. Klinikkdirektøren bladde forfjamset i papirene sine før han hostet opp et tall.

Etter møtet så Rommetveit rett og slett litt lur ut da han lovet å jobbe for omgjøring av vedtaket. Lur var bare forbokstaven.

Neste dag tikket faksen inn: «For å hindra meir uvisse hjå vordande mødre og fedre vedtek formannskapet å løyva kr 570.000 som garanti for full heilårsdrift ved fødeavdelinga».

Vedtaket, som ble fattet om bord i en av HSDs hurtigbåter mellom Stord og Kvinnherad, ble sporen til en prinsippdebatt som gikk helt til Stortinget og regjeringen.

Skal fattige kommuner finansiere statlige helseforetak?

-Ja, takk sa Helse Fonna.

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Alt fra jublende glade gravide til ampre kommuneansatte og kommunestyrepolitikere som mente pengene kunne vært brukt mer fornuftig i en slunken kommunekasse.

Det tok ordføreren med stor ro. Håpet var at Helse Fonna skulle omgjøre vedtaket — hvis ikke stilte kommunen med pengegaranti. En politisk dristig manøver, men også en leksjon i «skammavet».

Den som ikke vet at han bør skamme seg, må bli tydelig fortalt. Om Helse Fonna hadde vett til å skamme seg, vites ikke. De fikk i alle fall klar beskjed fra helseministeren om at «gaver av denne typen fra kommunen bør prinsipielt ikke mottas».

Dermed ble det Helse Vest som måtte punge ut de 570.000 kronene til full åpning på Stord.

En ordførers gambling ga gevinst. Nå oppfordrer han sunnhordlendinger til å lage barn året rundt: «Ikkje knip igjen!».

Ja, ja hvorfor ikke? Nå er det jo nesten like trygt å være kvinne som kvige i Sunnhordland.