• Våre unge lider under fylkesgrensen, sier Ruth Eriksen.

Ordfører Ruth Eriksen vil at Sveio kommune skal følge Ølens eksempel og bytte fylke til Rogaland. Det skriver Haugesunds Avis.

Det er ikke første gang den betente saken kommer opp i Sveio. Eriksen peker på ungdommen når hun skal forklare hvorfor debatten har blusset opp igjen.

— Det meste av samarbeidet går sørover, som legevakten, og spesielt elevene i videregående skole lider under fylkesgrensen. Alt er lagt opp til at de skal gå i Rogaland, og 90 prosent gjør det. Hordaland må kjøpe plasser i Haugesund. På en linje måtte elevene ha nesten en karakter høyere i snitt enn de fra Rogaland, sier Høyre-ordføreren til BT.

Uenig

På en visjonskonferanse mandag diskuterte politikerne i kommunestyret diskuterte hvor Sveio er i 2020.

På en linje måtte elevene ha nesten en karakter høyere i snitt enn de fra Rogaland Sveio-ordfører Ruth Eriksen

— Ungdomskortene er også et problem. De klarer ikke å lage regionale ungdomskort. Da blir det dobbelt så dyrt. Så det er mye som ikke fungerer optimalt, legger hun til.

Tidligere ordfører i Sveio, Jorunn Skåden (Ap), er uenig. Hun mener politikerne må huske på hvor Sveio er plassert i framtidsdiskusjonen.

— Ingen kan ta fra oss at vi har en halvøy som ligger i Sunnhordlands-bassenget. Vi må heller ikke glemme at vi ligger midt i forbindelsen mellom Hordaland og Rogaland, sier Skåden til Haugesunds Avis.Eriksen har registrert motstanden.

— Jorunn er sunnhordlending. Dette har med følelser å gjøre. Det har heller ingenting med økonomi å gjøre. Til og med jeg har ikke gjort meg opp et standpunkt. Dette er et tema som må ses på uhyre nøye på, og vi har ikke bedt om noen sak fra administrasjonen. Jeg vil ikke gjøre det ennå. Det er tid- og ressurskrevende prosess, og vi må være helt sikre før vi går i gang, sier hun.

«Facebook kommer til å flomme over»

Selv insisterer Ruth Eriksen på at hun ikke er styrt av følelser.

— Det har ikke noe å si at jeg er en Rogalands-jente. For meg personlig i dagliglivet spiller det ingen rolle. Men jeg har en datter i 9. klasse som skal inn på videregående skole om halvannet år, så jeg kjenner og ser problemet godt. Det er som er positivt, er at nå blir det diskutert på butikken, legekontoret og blant politikerne. Facebook kommer til å flomme over.

Ordføreren ønsker seg på sikt en storkommune.

— Jeg er såpass freidig at min drømmekommune, hvis jeg fikk velge fra fra øverste hylle, er Sveio, Bokn, Tysvær, Haugesund, Karmøy. Hvis kommunesammenslåingen kommer ramlende fra øverste hold, håper jeg at det blir på det nivået. Vi må ikke fisle med å slå to og to kommuner sammen. Avstandene er så korte, og vi har en helt annen teknologi til å takle en stor kommune. Alle tjenester er på nett, sier hun.

Hva mener du? Diskuter under: