TORSTEIN STANGENES

CHRISTINA PLETTEN

I gårsdagens BT sa Høyres ordførerkandidat Herman Friele at det var uheldig for kongefamiliens omdømme at den har valgt ikke å komme til Festspillene i år. Han sa også at kongefamiliens oppdrag i Belgia ikke var en god nok begrunnelse for ikke å åpne Festspillene.

Ordfører Kristian Helland (KrF) er langt fra enig.

— Det er voldsomt å kritisere kongefamilien for det. Det finnes neppe noen annen by enn Bergen, bortsett fra Oslo, som så ofte har besøk fra noen i kongefamilien. Kongefamilien er glad i Bergen, sier ordføreren, som er KrFs ordførerkandidat ved valget i høst.

Han forstår at kongefamilien takket ja til invitasjonen fra Belgia.

— Men det er klart det er leit at de ikke kommer til Festspillene, sier han.

— Er prioriteringen uheldig for kongefamiliens omdømme og posisjon?

— Nei, det blir en nesten teatralsk uttalelse. Jeg har problemer med å ta den på alvor, sier Helland.

- Overdriver

— Er det uheldig for Bergen at en ordførerkandidat er så krass mot kongefamilien?

— Det må han og hans parti vurdere selv. Det vil jeg ikke uttale meg om, sier ordføreren.

Varaordfører og Arbeiderpartiets ordførerkandidat, Terje Ohnstad, mener Friele overdriver. Han er enig med Helland i at det er leit kongefamilien ikke kommer, men mener de er flinke til å besøke Bergen.

— Hva synes du om kongefamiliens begrunnelse?

— Jeg kjenner for dårlig begrunnelsen for å velge Belgia fremfor Bergen. Det er mulig Friele vet noe mer enn det andre vet, sier Ohnstad.

— Har Friele behov for et kurs i skikk og bruk?

— Dette må Friele selv stå for. Men det er mulig han ikke har fått med seg hvor ofte kongefamilien har besøkt Bergen, sier varaordføreren.

- Bergens arroganse

Valgforsker Frank Aarebrot mener Frieles uttalelser er et utslag av bergensk arroganse.

— Han sier vel det mange bergensere tenker. De fleste steder i Norge ønsker besøk av kongefamilien, men bare i Bergen er man så frekke å klage når kongefamilien ikke kommer, sier Aarebrot.

Han mener det er spesielt uvanlig at en Høyre-mann kritiserer kongefamilien, men tror ikke det vil påvirke Frieles sjanse til å bli ordfører.

— Det beste for Friele ville vel vært om han ikke hadde sagt noe om dette. I resten av landet vil man nok se på dette med en viss forundring, sier han.

KRITISERER FRIELE: Ordfører Kristian Helland synes Herman Friele overdriver når han kritiserer kongefamilien. - Friele kan ikke ha fått med seg hvor ofte kongefamilien besøker Bergen, mener Helland. <br/>ARKIVFOTO: MARTE ROGNERUD