— Jeg er leder for bystyret, og jeg reagerer meget sterkt på at Fylkesmannen i Hordaland velger i et foredrag å sjikanere en demokratisk valgt forsamling. Det er i beste fall oppsiktsvekkende, og er neppe uttalelser som er egnet til å gi tillit til fylkesmannsembetet, sier bergensordfører Trude Drevland til bt.no.

Hun viser til fylkesmann Lars Sponheims uttalelser under en næringseiendomskonferanse i går, som ble arrangert av Kyte Næringsmegling.

— Sjikane

Sponheim ga politikerne i Bergen det glatte lag, og kalte dem «udemokratiske hobbyplanleggere».

— Jeg oppfatter bystyrerepresentantene i Bergen som meget hardt arbeidende, seriøse politikere, som er valgt for å gjøre en best mulig jobb for våre strålende bergensere. Når man da blir utsatt for en generell karakteristikk som den han presterte i går, så bidrar ikke det til respekt for embetet til fylkesmannen. Det er også slik at det er høyst uvanlig at noen går så langt som å sjikanere en folkevalgt forsamling, sier Drevland.

- Tilfeldige innspill

Hun understreker at kritikken hennes ikke gjelder Sponheim, men fylkesmannen i Hordaland. Samtidig sier hun:

— Jeg ville gjerne sett herr stortingspolitiker Sponheim i øynene hvis dette var tilfellet den gangen han selv satt på Stortinget.

Fylkesmannen kom i går med sin innsigelse til kommuneplanen i Bergen. Også her er han svært kritisk til bystyret i Bergen.

— Bergen kommune har tatt til behandling mange små arealinnspill til kommuneplanen. I stedet for å ha styring gjennom de overordnede og større føringene i arealdisponeringen, har bystyret i Bergen akseptert ulike og tilfeldige innspill fra bare noen få grunneiere og utbyggere, heter det på fylkesmannens hjemmeside.

Uten forvarsel

Drevland vil ikke kommentere innsigelsene Fylkesmannen kommer med.

— Jeg vil ikke gi råd om hvordan han bør opptre for å skape tillit til embetet. Det står ikke til troende, sier hun.

- Hvorfor har situasjonen blitt så tilspisset?

— Dette er et uimotsagt foredrag av en person. Saker som vi har hatt til behandling, legger jeg meg ikke opp i. Dette er noe han igjen har startet med et foredrag i går, helt uten noe som helst forvarsel, annet enn at vi selvfølgelig har sett hva det står i innsigelsen til kommuneplanen. Den er byrådet som må ta, sier ordføreren.

— Udugelige og middelmådige

Også bystyremedlem Eiler Macody Lund (Frp) reagerer på Sponheims uttalelser i går.

— Han brukte anledningen til å skjelle ut politikerne i Bergen som udugelige og middelmådige, sier han til BTs papirutgave i dag.

Ordføreren var selv ikke på konferansen, men har fått bekreftet Sponheims uttalelser fra flere hold.

— Jeg aksepterer ikke hans sjikane av demokratisk folkevalgte, sier hun.

Synspunkter? Si din mening her.

KRITISERER: Sponheim kalte bystyrepolitikerne i Bergen «udemokratiske hobbyplanleggere».