— Vi fikk melding tirsdag morgen om at det kvelden før var oppdaget mye død fisk i en bekk som går ut til den kommunale badestranden. Vi reiste ut og fant en mengde død fisk over hele det kilometerlange vassdraget, sier politiførstebetjent Sigurd Børve ved Kvinnherad lensmannskontor

— Undersøkelser tyder på at kilden er en silo på et gårdsbruk langs bekken som er ansvarlig for utslippene. Saken skal nå etterforskes nærmere, forteller Børve.

Ifølge nettutgaven til avisen Kvinnheringen ble de døde ørretene i en liten elv i Herøysund oppdaget da Trond Inge Kvandal var på tur med barna.

Kvandal meldte fra til Kvinnherad kommune, og deres folk slo fast at forurensingen stammet fra eiendommen til Bjarne Berge, ordfører i Kvinnherad.

– Jeg regner med det er en kobling under siloen som har røket. Det får jeg ikke gjort noe med få siloen er tom til våren, sier Berge.

Ti liter maursyre

Han mener det meste av forurensingen allerede er kommet ut.

– Siloen er nettopp lagt, og saften siver ut en kort periode etter at siloen det, sier Berge, og legger til at han bare har brukt om lag ti liter maursyre på to siloer.

Vanligvis blir denne saften tappet ut, men i dette tilfellet rant den i stedet ut i den vesle elven som renner fem-seks meter unna siloene.

– Det er opplagt at jeg må utbedre dette så snart som mulig. Situasjonen er svært beklagelig, også for meg. Jeg kan bare håpe på regn, slik at silosaften blir vasket bort.

Syresaft

Silosaften som har lekket ut, inneholder blant annet syre og næringsstoffer som tar oksygenet fra vannet.

Virksomhetsleder i samfunnsutviklingsavdelingen i Kvinnherad kommune, Tormod Fossheim, sier kommunen vil undersøke saken videre.

– Det er ikke tatt noen beslutning om hvordan vi vil håndtere saken. Vi må inspisere anlegget først, sier han, og legger til at de ikke vil utelukke et pålegg om utbedring.

FISKEDØD: Hundrevis av ørret måtte bøte me dlivet da ti liter maursyre rant ut i elven tirsdag.
Geir Remme