Rundt midnatt nådde flommen på Voss og Evanger en topp. Ordfører Hans Erik Ringkjøb (Ap) er nå på befaring rundt i områdene for å kartlegge situasjonen og skadene vannet har forårsaket.

— Vi er virkelig rammet at det jeg vil karakterisere som en naturkatastrofe. Flommen ble mye verre enn vi forventet, sier Ringkjøb til BT.

— Vi var akkurat på Evanger. Ødeleggelsene er store på både butikker og bolighus. Folk har fått mye vann i kjellere og forteller at vannet har stått minst en halvmeter høyere enn flommen i 1971. Det er krevende, sier han.

Lokalbefolkningen på Evanger fikk imidlertid strømmen tilbake rundt klokken 9 onsdag morgen, etter at den hadde vært kuttet siden tirsdag kveld. Når BT er i kontakt med ordføreren klokken 10, var han akkurat ankommet Bolstad.

— Jeg har ikke fått snakket med folk her enda, men vi ser allerede at det er store ødeleggelser på jernbanen, sier han.

Fem og en halv meter

Ingeborg Kleivan Krøgli er hydrolog på flomvarslingstjenesten til Norges vassdrags— og energidirektorat (NVE). Hun kan fortelle at Vangsvatnet har steget over fem og en halv meter de siste seks dagene, og kulminerte ved midnatt natt til onsdag.

— Den 23. oktober var vannstanden i vannet på omtrent en og en halv meter. Ved midnatt var det steget til 6,85 meter.

Det regner fremdeles i området, men nå er flommen på vei tilbake, ifølge NVE.

— Nå er vannet på vei ned igjen og vi forventer at i løpet av morgendagen vil vannføringen være på nivå med middelflom. Utsiktene for nedbør i området er ikke så ille. Det kommer ikke til å stige mer nå, forsikrer Krøgli.

Skader for millioner

Vakthavende brannsjef i Voss kommune,Arnfinn Halrynjo, forteller at de sammen med Sivilforsvaret jobber hardt med å rydde opp på Voss.

— Vi holder på å pumpe ut vann av kulturhuset nå. Det er omfattende skader på Park, men her må vi avvente til vannet trekker seg litt ut, sier Halrynjo.

Ifølge Halrynjo står også kommunen sitt vannbehandlingsanlegg under vann.

— Her er det snakk om skader for millioner. Kommunen har innført kokepåbud av vannet på grunn av dette.

Det skal også være flere hus som har fått problemer med kloakk. Kloakken kommer opp igjen gjennom taolettene på grunn av vannmassene.

STENGT: Voss ungdomsskule ble stengt onsdag morgen på grunn av skadene etter flommen.
2211-tipser

Skoler stengt

På grunn av vannstanden er ungdomsskolen og barnehagen på Evanger stengt. På Voss ble også ungdomsskolen stengt i dag tidlig, opplyser ordfører Ringkjøb.

— Jeg fikk nettopp melding om dette. Det er fordi ventilasjonsanlegget er nede på grunn av skadene fra flommen, sier Ordfører Hans Erik Ringkjøb.

— Ingen personskader

Ordføreren understreker at han er glad for at det ikke er meldt om personskader i området. Men vedgår at de fremdeles ikke har kontroll over de materielle skadene ennå.

— Det er for tidlig å si noe om hvordan vi skal organiesere opprydningsarbeidet. Vi jobber fremdeles med å få oversikt over situasjonen og skadene. Men på Evanger var innbyggerne allerede i gang med å få vekk rusk og rask. Det er veldig imponerende å se hvordan folk forholder seg rolige og takler dette, sier han.