— Utspillet er usmakelig. Jeg skjønner ikke ordførerens logikk, sier gruppeleder for FrP, Liv Røssland, til BT.

Hun er en av flere bystyrerepresentanter som reagerer kraftig på ordfører Kristian Hellands oppfordring til matvarebutikker i Bergen om å slutte å selge rusbrus.

— Når KrF ikke får gjennomslag for sin alkoholpolitikk i regjeringen, overlater de ansvaret til bransjen i stedet. Helt utrolig. Vi i FrP vil overhodet ikke stille oss bak kravet om å tvinge butikkene til å stoppe salget av en lovlig vare.

- Hyklerisk

I et åpent brev til bransjen gir KrF-ordføreren derimot inntrykk av at det politiske miljøet stiller seg bak kravet. Blant annet skriver han at rusbrussalget i butikkene er «et slag i ansiktet for hele det politiske miljø i Bergen».

Men en ringerunde BT har utført til flere gruppeledere i bystyret, viser at Helland ikke har flertallet i ryggen. Pensjonistpartiets Frank W. Hansen er tvert imot opprørt over utspillet hans.

— Det er hyklerisk. Ordførerens egen statsminister har selv åpnet for salg av rusbrus i butikkene, og da kan ikke Helland skyve ansvaret over på bransjen. Det er feil adressat, mener Hansen.

- Å slå inn åpne dører

Heller ikke Ap og Høyre støtter utspillet.

— Verden fungerer ikke slik. Salg av rusbrus i butikkene er et EØS-pålegg som vi ikke kan gjøre noe med uansett. Så dette er å slå inn åpne dører, mener byrådslederkandidat for Høyre, Monica Mæland.

— Å ta vekk en lovlig vare fra butikkene er svært vanskelig. Man burde heller skyte på sentrale myndigheter for å få slutt på salget, mener Aps gruppeleder Terje Ohnstad.

— Vi kan gjerne med på å sende ut en etisk oppfordring, men vi kan ikke støtte noen aksjonslinje overfor bransjen, så lenge de selger en lovlig vare, sier Venstres gruppeleder Geir Kjell Andersland.

- Vår eneste mulighet

Bare Senterpartiet og RV støtter helhjertet opp om Hellands krav.

— Det er en fallitterklæring at det er åpnet for salg av rusbrus i butikkene. Problemet er at Norge er medlem i EØS, og dermed er presset til å selge rusbrus i butikkene. sier RVs bystyrerepresentant, Torstein Dahle.