INGVILD RUGLAND

Byggekjeden Optimera åpner sitt nye kontor i Bergen med brask og bram om to dager. Kjeden leier i underkant av 20.000 kvadratmeter i og utenfor Midtunbygget. Avtalen går over ti år.

Bygget eies av Herman Frieles familieselskap B. Friele og sønner. Friele eier 23 prosent av selskapet, og hans bror Berent eier 44 prosent.

Optimera har laget et program I programmet heter det at «borgermester» Herman Friele skal gjennomføre den offisielle åpningen. Friele selv sier han stiller som privatperson og utleier.

— Jeg skal ikke ha på meg ordførerkjedet, og stiller som huseier, sier Herman Friele.

Viktig leiekontrakt

Bygget på Midtun har i flere år vært vanskelig å leie ut for B. Friele og sønner. Ifølge Friele har han tapt penger i lang tid, men nå begynner det å ta seg opp. Kontrakten med Optimera er derfor viktig.

— Som huseier er dette veldig positivt, sier Friele.

Han sier han ikke ønsker at det skal være tvil om hans roller i denne saken, og at det er derfor han ikke har på seg ordførerkjedet. Han vil likevel hilse til Otpimera fra Bergen by, før han som huseier skal si noen velvalgte ord.

— Jeg har to hatter på hodet. Først hilser jeg fra Bergen som ordfører, det er jeg bekvem med. Så tar jeg den andre hatten på, som huseier. Jeg blander ikke kortene, sier Friele.

— Ville du ha åpnet dette bygget hvis du ikke eide det?

— Det er vanskelig å svare på, det er et hypotetisk spørsmål. Jeg prøver å være med på slike ting hvor nye arbeidsplasser skapes, sier ordføreren.

— Optimera er en stor bedrift som er en totalleverandør for byggevarebransjen. Det er veldig bra at de satser på Bergen, legger han til.

Kvalitetsstempel

Daglig leder Atle Tellevik hos Optimera er glad for at ordføreren har sagt ja til å forestå den offisielle åpningen av avdelingen. Kjeden omsetter årlig for over fire milliarder kroner og har 1700 ansatte.

— Ordføreren er en fin personlighet som setter et kvalitetsstempel på åpningen. Det var ikke vanskelig å få ham til å stille, men det har jo litt med at vi leier hos ham, sier Tellevik.

Han har sendt ut mange invitasjoner til åpningen, og er svært fornøyd med at 150 har sagt ja til å stille. Hvorvidt det er Frieles tilstedeværelse som er årsak til det gode oppmøtet, vil han ikke spekulere i.

Herman Friele synes ikke det er problematisk å stille opp, og understreker nok en gang at han tar av seg ordførerkjedet.

— Synes du dette er et problem? Jeg har vær varsom-plakaten foran meg hele tiden for ikke å utsette meg for det spørsmålet. Jeg er tross alt huseier, og dette er positivt for Bergen. Det gleder meg at ting begynner å peke i riktig retning for Bergen, sier huseier og ordfører Herman Friele.

— Du må huske at jeg var huseier lenge før jeg ble ordfører, legger han til.

TAKKER SEG SELV. Ordfører og huseier Herman Friele forestår den høytidelige åpningen av trelastkjeden Optimeras avdeling i Bergen. - Jeg blander ikke kortene, sier Friele.<p/> ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN