— Jeg er stolt over hvor samlet kommunen står i denne situasjonen, sier ordfører i Solund kommune, Ole Gunnar Krakhellen (H).

Onsdag kveld forsvant Egil Ytreøy (40) og Endre Isaksen (63) på sjøs i øykommunen Solund i Sogn og Fjordane.

Letingen etter de to sulingene har foregått i flere døgn, men verken båten eller de to mennene er funnet. Flere lokale innbyggere har bidratt med båter og hjelp i letingen.

Preger samfunnet

— Vi har fått tilbakemeldinger fra Forsvaret på at de har sjelden sett en slik innsats fra frivillige. Det viser det fine siden ved et lite samfunn som vårt, sier ordføreren.

Ulykken har satt sterkt preg på den lille kommunen ytterst i havgapet utenfor Sognefjorden.

Lørdag klokken 13 var det gudstjeneste i Husøy kyrkje på Straumen på Ytre Sula. Deretter gikk det videre til den gamle barnehagen i Ytrøy, der de to savnede kommer fra. Der ble det servert mat og lensmannen hadde en gjennomgang om hva som hadde skjedd og veien videre.

— Det var en veldig god samling. Vi har 830 innbyggere. Når to er savnet i en så liten kommune, preger det hele samfunnet, sier Krakhellen.

Samtidig fortsetter søket etter de to mennene.

Planlegger videre

Kystvakten avsluttet riktignok redningsarbeidet sitt i lørdag, men lensmann Ivar Holmaas sier letearbeidet skal fortsette.

— De frivillige i Solund er på havet sammen med Redningsselskapet også søndag, sier han.

Holmaas forteller at han i samarbeid med operasjonsleder i Hordaland politidistrikt jobber med å avklare veien videre.

— Signalene fra distriktet går nå på at vi kommer til å ta i bruk politibåten i det videre søket i morgen, mandag, sier han, men understreker at detaljplanene ikke er klare før søndag kveld.

Leter ikke etter overlevende

Holmaas sier at værforholdene søndag er bedre enn de har vært de andre dagene, men at det skifter fort.

- Har dere fortsatt håp om å finne overlevende?

— Når politiet overtar er det for å søke etter antatt omkomne. Det blir feil å si at vi leter etter overlevende nå, særlig når man tar tidsaspektet i betraktning.

Så langt har de letende kun funnet biter av båten som havarerte, men ikke selve vraket.

— Vi har som målsetning å finne de som er savnet, sier han.