— Idet jeg går frem for å ta tak i tiltalte fra siden, kommer det en kniv frem. Det gikk veldig fort. Det så ut som om det var noe han hadde gjort før.

Det var fullt kaos, rett og slett

Ordensvakt på jobb på Rick's

Det forklarer en av dørvaktene som var på jobb under det blodige knivdramaet i Veiten i fjor sommer.

Vakten vitnet tirsdag i rettssaken, der en 35-åring står tiltalt for to drapsforsøk utenfor puben Finnegans. Tiltalen gjelder også forsøk på å stikke dørvakten selv.

Vakten forklarte at han har mange års fartstid i vaktbransjen, men at han aldri har vært ute for noe så voldsomt og dramatisk som denne sene søndagskvelden i Bergen sentrum.

ÅSTEDET: Politiet gjorde årstedsundersøkelser utenfor Finnegans i Veiten natt til 5. august i fjor. To bulgarske menn ble fraktet til sykehus med livstruende stikkskader. ARKIVFOTO: Sean Meling Murray

Han er ikke i tvil om det var den tiltalte 35-åringen han så bruke kniven — først mot seg selv og så mot de to bulgarske kameratene som ble livstruende skadet.

- Stukket masse

— Da kniven kom frem, rygget jeg. Han snudde seg mot meg og langet ut et svingslag med kniven. Det traff meg over brystpartiet av vernevesten og i armen, forklarte den svært atletiske og kraftige mannen fra vitneboksen.

— Så ble jeg forskrekket vitne til at tiltalte knivstakk mot begge mennene. Den kraftigste av dem så ut til å bli stukket i siden. Det ble stukket masse og det ble en del blod.Vakten løp tilbake mot Rick's - som nettopp hadde stengt - for å få bistand fra vaktkolleger. På vei opp for å stanse slagsmålet i Veiten, hadde han nemlig mistet sambandet sitt.

— Da jeg kom tilbake til åstedet, lå en av mennene helt nede. Den andre var på beina, men besvimte idet han så kameraten på bakken, forklarte ordensvakten.

«Fullt kaos»

Han beskrev situasjonen som uoversiktlig.

— Det var fullt kaos, rett og slett. Noen vakter løp etter gjerningsmannen i retning Markeveien. Jeg og flere andre ble igjen for å hjelpe de sårede. Jeg rev blant annet av meg klær og belte for å lage kompresser og stanse blødninger. Han som var mest knivstukket, fikk min oppmerksomhet. Han blødde masse og skadene så brutale ut, forklarte ordensvakten.

Den andre knivstukne mannen kom det ikke blod fra. Det viste seg at han var vel så kritisk skadet som sin massivt blødende kamerat.

— Først da ambulansen kom, skjønte vi at han var stukket i brystet.

I går nektet den tiltalte 35-åringen enhver befatning med saken. Han sa han følte seg «forvekslet med en annen person» - og at han aldri hadde båret verken kniv eller våpen på byen.

Tiltalte innrømmet samtidig at han ikke husker så mye av det som skjedde etter stengetid på Rick's.

Tidligere i år ble 35-åringen funnet strafferettslig utilregnelig - det vil si psykotisk på gjerningstidspunktet og på det tidspunktet han ble observert av psykiater.

En rettspsykiater følger rettssaken for å vurdere tiltaltes tilregnelighet nå - og om det er grunn til å endre den tidligere konklusjonen om utilregnelighet.

35-åringen nekter straffskyld etter tiltalen.