Ytterst på bryggen, ved siden av Shetlands-Larsen, står en farmor og følger spent med på barnebarnet, som er kommet helt fra Oslo for å seile. Tidenes førtiende Juletreseilas er snart i gang, med så mange som 84 deltakere mellom 7 og 15 år.

— Jeg var her nede i fjor også, sto åtte timer på land for å følge med. Det var iskaldt, rett og slett en vegg av regn. Og vindstille, forteller farmoren. I år er det andre boller. Oppholdsvær og greier.

Byfjorden kryr av hvite seil over små joller. Startskuddet skulle gått NÅ, men vinden lar vente på seg. Ikke så mye som et nys i luften.

Mens vi venter på vinden

Det er rart med det. Uansett hvilket vær meteorologene melder dagen før, blir det alltid vindstille på Juletreseilasen.

En tålmodighetsprøve, det er det det er. Noen sitteligger i båtene og slapper av, mens andre ikke har tid til sånt. Astrid G. Rokne og Hanna H. Høygård fra Bergens Seilforening, for eksempel. De bruker heller ventetiden på å få hverandres båt i ubalanse. Skubber og ler og jakter og skubber litt til.

— Hva gjør dere hvis dere faller uti nå, da?

— Det hadde ikke gjort noe, for vi har tørrdrakter på, sier Hanna.

Dessuten synes jentene fra Paradis at det er artig å kullseile.

— Vi gikk på kullseilekurs i sommer, det var kjempegøy, sier Hanna.

— Jeg var litt redd da jeg skulle gjøre det første gangen, men det gikk bra, forteller Astrid.

— Det går alltid bra, sier Hanna friskt. Øvelse gjør mester.

Juletreseilasen er også markeringen av sesongslutt. Nå blir det ikke optimistjolle-manøvrering igjen før i april, og det synes seilevenninnene i grunnen er greit.

— Hva skal dere gjøre i stedet, da?

— Ski, skøyter, basket, snowboard, tennis … jeg ønsker meg snowboard til jul, sier Hanna.

Hører du det, nissefar?

Bare Rudolfnesen mangler

Astrid og Hanna er med i Juletreseilasen for første gang.

— Hvordan tror dere det går i dag?

— Bra! Men vi tror ikke vi kommer til finalen. Da må man være blant de tjue beste i sitt heat. Er det juletreseilas, så er det juletreseilas. Lina Strømquist (15) har pyntet seg for anledningen, med en stor grankvist i strikkeluen.

— Nå er det bare nesen som mangler, ler optimistveteranen fra Asker. Hun er med for fjerde gang, og ble beste jente i fjor.

Lina blir ikke så veldig bekymret dersom det ikke er nok vind til å starte.

— Det er ikke så farlig, dette er mest for det sosiale.

For det er ikke bare seiling som preger helgen og den tradisjonelle seilasen. Rundt halvparten av deltakerne er utenbys fra, og de bor hos seilevennene i Bergen. Bare det er jo gøy.

Dessuten står deilig lunsj med varm drikke, bading, pizza og bowling på programmet. Pluss høytidelig premieutdeling, selvsagt.

Pang!

Endelig. Fem-minutter-igjen-signalet går. Kruttrøyken ligger over Vågen. Et mylder av optimistiske båter siger sakte, men sikkert freeem og tilbaaake på Byfjorden. Så gikk det bra i år igjen, gitt.

Resultatene

Det ble seilt bare to tellende seilaser. De fem beste fra disse var:

Seilas 1:

1. Lars Egil Eriksen, Moss SF

2. Thorbjørn Skari, Asker SF

3. Carl Emil G. Lie, KNS

4. Cathrine Gjerpen, KNS

5. Håkon Kavli, KNS

Seilas 2:

1. Jon Buchvold, Stord SF

2. Calle Jansen, Bergens SF

3. Jonathan Schjøtt Staubo, Bergens SF

4. Christoffer Hopstock, Arendal SF

5. Siri V. Landro, Ran SF

VAKKERT: Uansett hvilket vær meteorologene melder dagen før, er det alltid vindstille på Juletreseilasen. Så også i år. Men startskuddet gikk til slutt, og tett i tett med optimistjoller på Vågen er et sjarmerende skue.