Runde briller er ett av kjennetegnene til filmhelten Harry Potter. Nå opplever optikere i Oslo enorm pågang fra foreldre til barn som vil ligne helten sin.

Forberedt på Potter-hysteri

bt.no kontaktet i dag de største brillebutikkene i Bergen sentrum. Så langt har det ikke vært merkbar etterspørsel etter de runde brillene, men samtlige regner med at de klassiske brillene vil bli mer populære med Potter-filmen.

— Vi er forberedt dersom det store Potter-hysteriet skulle ramme Bergen, sier Trond Svabø hos Optiker Svabø i Strandgaten.

Brillebutikken er en del av Synsam-kjeden, som har eneretten på de originale Potter-brillene i Norge.

— Vi har allerede tatt inn en del Potter-briller. I tillegg kommer vi til å henge opp Potter-effekter i vinduene tidlig neste uke, forteller Svabø til bt.no.

Den originale Potter-brillen finnes i to forskjellige farger, og koster rundt 750 kroner. For den prisen får du ikke bare en brille. En liten, diskret Potter-logo er også oppført på brillestangen.

— Jeg vil ikke si at dette er spesielt dyrt for en brilleinnfatning. Barnebriller ligger gjerne i denne prisklassen. Dessuten er disse brillene såpass klassiske at de kan brukes utover den tiden Potter er i vinden, mener Svabø.

Ettersom Interoptik ikke er med i Synsam-kjeden, får ikke de selge den originale brillen. Men også der har de bestilt flere runde briller enn vanlig, på grunn av den forventede Potter-effekten.

Laget i 1928

I Oslo har Potter-effekten allerede slått til for fullt. Aftenposten Aften har vært i kontakt med flere optikerkjeder i Oslo-området, og alle forteller at pågangen har vært bemerkelsesverdig stor. Nå vil barna ha Potter-briller.

— Det kan være vanskelig å få barn til å bruke briller. Derfor er dette hyggelig, sier øyelege Bjart E. Dysthe til Aftenposten.

De trillrunde brillene Harry Potter bruker i filmen ble laget første gang i England i 1928. Enkle materialer og lav pris gjorde den runde brillen populær i arbeiderklassen.

Foto: Reuters/Scanpix