TRULS SYNNESTVEDT

— Det er antakelig første gang det blir klatret på bruskasser i Bergen, tipper Roger Gjelsvik, daglig leder i TIF Viking og prima primus motor for lørdagens funkete aktivitetsshow på Festplassen.

Det var til å miste pusten av. Fra klokken ett til fem ble det danset break, gått på rulleski, spilt landhockey, slått volleyball, puttet basketball og banket bordtennis, tumlet på hoppematten - og klatret i bruskasser.

Hele tiden med beatstreet og breakmusikk i luften og innimellom minikonserter med jentebandet No Talent fra Bergen og hip hop-gruppen Cam'N A-Lee.

— Nå skal vi glemme valg og politikk og bare ha det gøy, ljomer DJ Herkules ut over Festplassen.

Veldig mange tok ham på ordet.

— En dag med mye aktivitet, akkurat slik vi mener at ungdom bør ha tilbud om, skinner Vikings Gjelsvik om kapp med septembersolen.

For dette er på en måte friluftsversjonen av tilbudet TIF Viking lenge har gitt gjennom Fritidsbasen i Vikinghallen. En daglig håndsrekning til ungdom, helt gratis og uten krav om medlemsskap.

Testklatrer til topps

Denne utelørdagen er det Norges Idrettsforbund som sammen med Bergen kommune, Idrettsrådet i Bergen, McDonald's og Viking er arrangør.

Hensikten er å gi ungdom anledning til å prøve nye idretter, og på den måten inspirere til fysisk aktivitet.

Det tar ikke mange minutterer fra «Big Tumbling»-matten har fått luft i seg, før horden med småttiser er i gang med hopping og spretting og dulting, mens mammaene og pappaene slikker sol på sidelinjen.

Jentene hopper så museflettene står rett til værs. Guttene liker seg bedre med plastkølle i hendene på landhockeybanen midt på plassen.

På scenen dukker den lokale breakdance-gjengen Electivity opp, fire gutter som breaker på beste nasjonale nivå. De gjør ikke skam på arrangementets navn, Volt 05.

Kasse på kasse

Men det er testklatrer Asbjørn Fauske fra Viking som står for den virkelige spenningen, der han vakler seg fra bruskasse til bruskasse opp mot Michelsen-høyder. I hvert fall nesten.

«Helsikke», sier han muntert da han vipper og holder på å miste kontrollen ved tolvte kasse. Men kommer i balanse igjen, og putter kasse etter kasse under sålene på vei oppover.

Men ved kasse nummer 24 må han melde pass. Stabelen med kasser under ham brekker sammen og plutselig henger han i stroppen, i løse luften.

— Nestemann!