— Med de holdningene de ga uttrykk for, hadde de ingenting på luften å gjøre, sier Ednan Kerim, ansvarlig for den kurdiske radioen i Bergen.

Etter at de ble sparket, skrev de tre programlederne et oppslag der «forræderen» som hadde kritisert radioen ble truet og skjelt ut etter noter. Bergenspolitikeren Shilan Shorsh fortalte i gårsdagens BT (se faksimile) at alle i det kurdiske miljøet skjønte at skrivet var rettet mot henne.

- En klar trussel

Kerim mener holdningene de tidligere programlederne ga uttrykk for i sendingene, var helt uakseptable.

— Radioen skal bidra til å integrere barn og kvinner i det norske samfunnet. Programlederne gjorde nøyaktig det motsatte. De var mot integrasjon og mot kvinners rettigheter. De representerte ikke kurdisk kultur, de representerte bare seg selv, sier Kerim.

Da han oppdaget oppslaget, som var signert «arbeidere i den kurdiske radioen i Bergen», oppfattet han det som en klar trussel.

— Jeg gikk til forretningene der oppslaget hang, og ba om at de ble fjernet umiddelbart. Jeg sa til butikkeierne at de ikke kan bidra til at folk blir truet på denne måten, sier Kerim.

Nå vil han ha Shorsh som ny programleder i radioen.

— Hun er intelligent og akkurat den typen kvinner vi trenger. Det er mange som vil bli glade for å få henne som programleder.

Kerim håper at radioen, som har én times sendetid i uken, kan være i drift igjen i løpet av kort tid.

Shorsh sier hun ikke har bestemt seg for om hun vil si ja til tilbudet.

— Jeg er redd for å bli truet igjen, og at det skal gå ut over slektningene mine i Bergen og Kurdistan, sier hun.

Bystyrepolitiker Abdelmajid Jerad mener det er prisverdig og modig å bruke Shilan Shorsh som programleder.

— Shilan er engasjert og har mye å bidra med. Hun er ikke populær blant alle kurdere, derfor er det grunn til å rose Ednan Kerim for at han vil ha henne som programleder. Det er modig standpunkt, sier Jerad.

- Viktig å kjempe

Han sitter i bystyret for Arbeiderpartiet, er styremedlem i Felles innvandrerråd, og har engasjert seg sterkt i debatten om integrering av innvandrere.

— Det er viktig å kjempe mot de kreftene som vil hindre integrering, for eksempel de som ikke vil ha innvandrerkvinner i ledende posisjoner. Det er helt nødvendig å få med kvinner som Shilan. Først da kan vi få til en integrering som er til beste både for innvandrere og majoritetsbefolkningen, sier Jerad.

Han mener det er nødvendig med en mentalitetsendring blant dem som motarbeider ytringsfrihet og kvinnefrigjøring.

— Vi trenger fora innenfor de forskjellige innvandrermiljøene, der vi kan snakke sammen om hva et demokratisk samfunn innebærer.

BT lyktes ikke å komme i kontakt med programlederne i går.

FAKSIMILE Bergens Tidende i går, 20. april.