Det var verneombudet ved skolen som for kort tid siden stengte bygget med blant annet grupperom. Det støtter nå Arbeidstilsynet, som har gitt Ny Krohnborg skole varsel om pålegg.

Blant annet må skolen kartlegge helsetilstanden til samtlige ansatte. De må også gå over hele skoleområdet for å spore opp soppforekomster.

– Vi har ikke brukt bygget noe særlig på grunn av problemer. Etter oppussingen hadde vi tenkt å bruke det, men var redd for forholdene. Nå avventer vi en undersøkelse av inneklimaet, slik at vi kan være helt sikre, sier rektor ved skolen, Berit Strand Karlsen.

Må sjekke alle lærerne

– Lærere meldte om pustebesvær. Det er problemer med sopp og vanninntrenging. Når folk blir syke av å gå inn, kan ikke bygget brukes, sier Tor Fjelldal, seniorinspektør i Arbeidstilsynet.

Han mener slike problem går igjen ikke bare ved Ny Krohnborg, men ved alle offentlige bygg.

– Det offentlige sparer penger på vedlikehold, og dermed får vi bumerangeffekter. I stedet får å få jevnt med utgifter, får skolene og kommunene plutselig ekstremt med utlegg, sier Fjelldal.

– Nå vil vi at skolen skal sjekke om det finnes større helseproblem blant lærerne på skolen, sier inspektøren.

Fruktutdeling

Tross renoveringen før sommeren, rant det inn vann i både kjelleren og på loftet i vaktmesterboligen. Maling som bare var noen måneder gammel hadde allerede begynt å flasse av. I kjelleren gikk vannavfuktere på full guffe, og måtte stadig tømmes for vann, alt dette i følge Arbeidstilsynet.

Bygget ble hovedsakelig brukt til skolens fruktutdeling og som lager. De ansatte som har jobbet med fruktutdelingen har merket helseproblemer, trolig som følge av jobbing i bygget.

Bystyret i Bergen har tidligere bevilget 150 millioner kroner til full rehabilitering av Ny Krohnborg skole. Oppstarten vil bli høsten 2008, og pågå også i 2009. Skolen ble innviet i 1924, og har i overkant av 350 elever og 60 ansatte.