— Ja, vi opplever en større interesse for bosspann med lås. Det gjelder spesielt for beboere i Bergen sentrum, og enkelte som bor nærme raste- og badeplasser, sier Tine Skudal, kommunikasjonsrådgiver i BIR.

BIR selger både fastmonterte låser i lokket og låsebøyler. Noen setter også sine egne låser på spannene.

Lei uvedkommende som roter

— Det medfører lite ekstraarbeid for renovatørene, men det er viktig at folk bruker BIR sine låssystemer. Erfaringsmessig fungerer ikke private låsealternativer så godt, sier Skudal.

Skudal forteller at mange er lei av at uvedkommende roter i bosset.

— Enkelte kunder sier de har problemer med narkomane som velter spann på jakt etter verdier, og fattige østeuropeere som går gjennom spannene på jakter etter flasker, klær og andre verdigjenstander, sier Skudal og legger til:

— Noen kan også finne bosspannene sine fylt opp med andres boss, og ønsker forståelig nok å unngå det.

Forstår problemet

Lederen for Kirkens Bymisjon i Bergen, Leif Jarle Theis, sier han forstår problemet med bossdumping i andres spann.

— Vi har selv fått lås på våre boss-spann fordi de ble fylt med andres boss. Jeg tror at det må være hovedgrunnen til at tallet på låste boss-spann øker, sier Theis og legger til:

— Hyblifiseringen av sentrum har ført til underkapasitet på boss-spann, tror jeg. Det er jo invitasjon til kråkefest.

- Ikke de utslåtte som roter

- Bør vi hindre fattige og trengende å forsyne seg?

— Generelt er vår erfaring at fattige tilreisende eller utslåtte rusbrukere som søker etter verdier som flasker og andre ting i de åpne søppel-spannene i byene, gjør det med øvd blikk og trente hender.

Noe av denne fattigdommen blir også synlig hos oss. Det må vi øve oss i å tåle

— Jeg har aldri sett at noen har gravd ut innholdet og latt det flyte rundt etterpå, sier Theis.

En del av Europa

— Jeg tenker i alle fall når det gjelder flasker at vi kanskje kan være glade for at noen samler dem opp. Etter helgen vil det flyte med boss i sentrum, men flaskene har de fattige tilreisende og noen av våre egne fattige bergensere, plukket opp, sier Theis.

- Er vi blitt så kvalmende rike i Norge at vi til og med låser ned bosset vårt?

— Dersom det er et problem for huseiere at folk leter i bosset deres, men uten at det blir spredd utover, kan det handle om den generelle utfordringen vi har i Bergen, sier Theis.

Han mener de fattige tilreisende vil være en del av bybilde slik situasjonen i Europa er nå.

- Vi må tåle fattigdom

— Kanskje vi må øve oss i å si at vi har en by som også skal romme de fattige tilreisende. Vi må tåle deres nærvær og adferd, men uten å akseptere alt.

Ifølge Bymisjonen opplever de mye giverglede og engasjement fra bergensere for å gjøre Bergen gjestfri også overfor fremmede. Theis trekker frem byens store turistattraksjon, Fløibanen.

— Den besøkes av 1,3 millioner turister hvert år, byen tåler det og er gjestfrie overfor dem. Rundt 20-30 fattige øst-europeere besøker også byen vår. Alle europeiske storbyer har synlig fattigdom. Noe av denne fattigdommen blir også synlig hos oss. Det må vi øve oss i å tåle, sier Theis.

FLERE VELGER LÅS: - Ja, vi opplever en større interesse for bosspann med lås. Det gjelder spesielt for beboere i Bergen sentrum, og enkelte som bor nærme raste- og badeplasser, sier Tine Skudal, kommunikasjonsrådgiver i BIR.
OVE SJØSTRØM
MÅ TÅLE FATTIGDOM: - Kanskje vi må øve oss i å si at vi har en by som også skal romme de fattige tilreisende. Vi må tåle deres nærvær og adferd, men uten å akseptere alt. Bymisjonen opplever mye giverglede og engasjement fra bergensere for å gjøre Bergen gjestfri også overfor fremmede, sier lederen for Kirkens Bymisjon i Bergen, Leif Jarle Theis.
OVE SJØSTRØM