Dårlig vær og skredfare har gjort at Jernbaneverket gjentatte ganger har måttet utsette forsøkene på å rydde Bergensbanen etter avsporingen onsdag.

Søndag formiddag kom gladmeldingen: En skredekspert fra Norges Geotekniske Institutt vurderte at det var trygt for bergingsmannskapene å gå inn til ekspresstoget, som befinner seg mellom Hallingskeid og Myrdal.

— Vi sender mannskaper inn fra begge sider, i tillegg til bergingstog fra Hallingskeid. Hvor lang tid oppryddingen tar, er usikkert, sier vakthavende informasjonssjef Kjell Bakken i Jernbaneverket til NTB.

Ulykkestoget har fire vogner. Ryddearbeidet består i å skille de to vognene som har sporet av, fra de to som fortsatt er på skinnene.

— De to vognene som har sporet av, vil bli liggende, mens de to andre vognene vil bli trukket til Myrdal. Hvis skinnegangen er ødelagt, må denne også repareres, sier Bakken.

Etter dager med mye snø og sterk vind, var det lettere snø søndag og ikke fullt så mye vind. Likevel er det uklart når Bergensbanen kan åpnes igjen.

– Det blir i hvert fall ingen åpning i dag, det er helt sikkert, sier informasjonssjef i Jernbaneverket, Kjell Bakken, til NTB søndag ettermiddag.

SPRENGJOBBER: Endelig er området der toget havnet sikkerhetsklarert.
Arne Hofseth (mms)