— Helt hårreisende. Ungene kunne lett falt oppi, sier han.

Vanligvis har Gunnlaugsson liggende en meter med stein og grus over septiktanken utenfor huset sitt i Folleseveien 227 på Askøy. Men lørdag formiddag la han merke til at noe ikke var som det skulle være.

- Kunne gått ille

— Jeg fikk beskjed av svigermor om at tanken var blitt tømt på torsdag, men tenkte ikke noe videre over det. Først da jeg kjente lukten av kloakk lørdag formiddag gikk jeg bort og så at tanken var gravet frem, sier han.

Lokket lå da over åpningen til tanken, men klaffene som brukes til å feste lokket var ikke festet. Tanken er om lag en og en halv meter dyp, og var fortsatt en tredjedels full.

Selv har Gunnlaugsson to små barn, og det bor flere barnefamilier i området.

— Unger er nysgjerrige, og kunne ha flyttet på lokket. Hadde en av dem falt oppi så kunne det gått riktig ille, sier Gunnlaugsson.

- Mange dårlig lokk

Det er firmaet Askøy Miljø og Rens AS som tømmer septiktankene i området på oppdrag fra kommunen.

— Rutinen er at lokket legges tilbake på plass, og at det festes med klaffer der hvor slike finnes. Dersom det ikke er blitt gjort så beklager vi det, sier Morten Bjørnstad i Askøy Miljørens AS.

Han understreker at klaffene ofte er i dårlig stand.

— De ruster fort vekk, og da har vi ikke mulighet til å sikre lokkene. Men det er noe produsentene burde gjøre noe med, sier Bjørnstad.

Thomas Gunnlaugsson har vært i kontakt med politiet, og planlegger å anmelde saken på mandag.

Høvik, Tor