Line Marie Andersen dro som normalt på språkskolen mandag morgen. Men ved 09.30-tiden fikk hun kraftige magesmerter og besvimte.

14-åringen ble raskt kjørt til intensivavdeling på St. Lukes-sykehuset på Malta. Her har ingen greid å komme i kontakt med henne siden. Store deler av tiden har hun blitt behandlet i respirator.

I går forverret situasjonen seg betraktelig og jentens kroppstemperatur økte. Sykehuset bad de nærmeste om å forberede seg på det verste.

Ved 01.30-tiden i natt døde jenten. Line Marie Andersen var på reise i Malta med STS Språkreiser.

— Vi vet ennå ikke hva som er årsaken til at hun døde, men det etterforskes nå. Jeg har ingen detaljer omkring dette foreløpig, sier Gunder Moe, daglig leder ved den norske avdelingen av STS Språkreiser.

Opprørt over narkopåstander

Dag Gaassand, generalsekretær i Norges Gang- og Turmarsjforbund, er en nær venn av 14-åringens familie. Han forteller at foreldrene er opprørte over påstandene i norsk presse om at jenten døde etter å ha brukt ecstasy.

— Dette er en forferdelig tilleggsbelastning for dem. For meg som kjenner henne er det også helt utenkelig at hun brukte narkotika, sier han.

Politiet på Malta hevdet først at dødsfallet trolig skyldtes ecstasy-bruk, men gikk i går ettermiddag tilbake på de opplysningene.

Storkoste seg

Gaassand forteller at 8.-klassingen flere ganger ringte hjem til familien og fortalte at hun storkoste seg både på skolebenken og hos vertsfamilien.

Han beskriver 14-åringen som en åpen, ærlig, pliktoppfyllende og gjennomført positiv jente.

— Hun var enormt opptatt av å bli god i engelsk, og det var derfor hun så gjerne ville på språkreise. Hadde dette vært min datter, ville jeg ikke hatt problemer med å sende henne alene utenlands, sier han.

Sunn idrettsjente

Jenten var landslagskappgjenger og uttatt til en nordisk juniorlandskamp i kappgang 31. august.

I en pressemelding fra STS Malta heter det at det ut fra den foreløpige etterforskningen som er foretatt, ikke er noe som tyder på at det var noen form for narkotikamisbruk involvert.

Søndag kveld var jenten sammen med to venninner. Ingenting unormalt skal ha skjedd og de to var hjemme til avtalt tid.

Politiet på Malta sier til Nettavisen at dødsfallet verken skyldes ecstasy eller andre narkotiske stoffer. Hun skal obduseres i morgen.

Mangler ord

Line Marie Andersen var alene på språkreise. Tisdag var jentas far ankommet Malta. Dagen etter kom hennes mor til sykehuset og den øvrige familie er nå samlet i Malta.

Gunder Moe i STS Språkreiser har vært i Malta sammen med familien etter at jenten ble syk.

— Dette er utrolig tragisk. Verst er det selvfølgelig for de nærmeste. Vi støtter så langt vi kan, sier en preget Moe til bt.no.

STS Språkreise vil arrangere en minnestund på Malta i samråd med foreldrene.

— Vi støtter så langt vi kan, og akkurat nå kan vi bare være der som en støttefunksjon. Samtidig må vi sikre tryggheten til de andre studentene, sier Moe.

Samling på skolen

Elevene i klassen til Line Marie har i dag hatt en samling på skolen for å få informasjon om og å snakke om det tragiske dødsfallet. Til stede på samlingen var de fleste elevene, foreldre, en prest og rektor Marit Steffensen.

Dansk jente døde

Tidligere i sommer ble en 15 år gammel dansk jente drept få dager etter at hun ankom Isle of Wight. Hun var også på sommerkurs med STS Språkreiser.

Det er ti år siden sist norske ungdommer som reiste med STS Språkreiser omkom. Da ble to studenter kjørt ned av en bil.

Moe skjønner at det blir stilt spørsmål ved sikkerheten på språkreisene.

— Det er klart vi gjør oss våre tanker, vurderinger og kanskje revurderinger. Det er klart det skal være trygt å reise på språkreise, sier han til NTB.