— Det skal bare en liten gnist til og et vindpust, så kan flammene være totalt ute av kontroll, sier brannsjef Jonnny Breivik.

Onsdag har det vært tre nye gress- og bråtebranner i Hordaland. Lørdag og søndag var tallet 32. Da var også Sogn og Fjordane inkludert.

Skulle bare

— Vi har hatt så mange episoder der folk sier «jeg skulle bare». Det er ikke uten grunn at vi harr gått ut med et forbud mot åpen ild utendørs. Dette er ikke noe vi gjør ofte, sier Breivik.

- Hva tenker du om folks håndhevelse av forbudet?

— Jeg er like overrasket etter hver brann. Flertallet skjønner dette godt, men så er det noen som ikke respekterer det, som stoler mest på sin egen dømmekraft.

Hagebrenning

Et stort antall av brannene skyldes brenning av hageavfall. Det synes ikke Bergens sjef for brannslukking noe om. Han mener folk bør ha som regel å levere slikt på avfallsstasjoner.

— Vår oppfordring er at folk eventuelt leier seg en henger og kjører det bort. Det har også sine miljømessige ulemper å brenne kvist og hageavfall.

Blir bøtelagt

Breivik finner trøst i at antall branner har gått noe ned de siste dagene. I tillegg setter han pris på politiets kontanter håndtering av branntilfellene. Det er tidligere sendt ut signaler om at de som starter brannen vil bli anmeldt og senere bøtelagt.

— Vi gir honnør til politiet som følger opp disse sakene. Det er mange som vil bli bøtelagt, sier Breivik.