• INTERN STRID: En opprører i den Syriske frigjøringsarmeen løper etter å ha sendt en granat mot den rivaliserende opprørsgruppen ISIL i Aleppo. Ifølge FN står opprørsgruppen ISIL bak flere brutale drap på fanger. Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Opprørerne i Syria bak flere massakrer

Den ekstremistiske opprørsgruppen ISIL har ifølge en ny rapport fra FN begått flere brutale massehenrettelser på fanger.

De fleste massakrene fant sted i januar, da de mer moderate opprørsgruppene innledet en offensiv mot ISIL i den nordlige delen av Syria. Sammenstøtene har kostet flere tusen opprørere livet, og de andre opprørsgruppene har tvunget ISIL ut av området. Det skal ifølge FN være årsaken til henrettelsene.

FN skriver at «Opplysningene indikerer at ISIL forventet et militært nederlag og derfor tok fanger som de drepte», og konkluderer med at massehenrettelsene utgjør en krigsforbrytelse: «Vitner beskriver at de fleste fangene hadde hendene bundet bak ryggen og hadde fått et enkelt skudd i hodet». Det er ikke fastslått hvor mange som har blitt drept av ISIL, men det antas å være flere hundre, heriblant minst 20 utlendinger.