MARIANNE RØISELAND marianne.roiseland@bergens-tidende.no

125 meter rett til værs over Hardangerfjorden har 52 år gamle Haoko Tveitt stiftet bo. Stuen er formet som en utsiktspost mot fjorden, fjellene og verden. Derfra har han 275 graders utsyn. Derfra kjemper han for vidsynet i Frp.

Ingen taktikker – Nå holder vi på å gå i A4-format, sier Haoko Tveitt.

Han har fått gjennomgå de siste par dagene for å ha startet opprør mot Søviknes og Hagen. Når Søviknes bare ler av ham og Hagen ikke vil skyte småspurv med kanon, og han blir latterliggjort som smårar, tror han det styrker hans sak.

– Jeg vil ikke skyte storvilt med luftgevær. Men jeg synes det er ille at fri tale og frie meninger skal latterliggjøres.

Haoko Tveitt er utdannet flyger, men er førtidspensjonert på grunn av skadene han fikk da han brakk ryggen i en glideflyulykke. Nå tar politikk store deler av tiden hans. Men politiker vil han ikke ha på seg å være.

– En politiker er en person som tar mange taktiske hensyn. Det har aldri jeg gjort.

Ikke helt standard Haoko Tveitt sier selv at han aldri har vært «helt standard». En blir ikke det av å vokse opp på en avsidesliggende gård i et komponist— og kunstnerhjem. Faren var Geirr Tveitt, en av de største norske komponistene. Han sov ikkje bort sumarnatta, og det har ikke sønnen heller tenkt å gjøre.

– Se her, et av de første bildene til Ferdinand Finne. Malt fra barndomshjemmet. Han bodde hos oss en sommer.

Opprøren tar frem ett av mange kunstverk han har samlet. Bevaring av kulturskattene er kampsaken hans. I Frp.

– Kultur er den viktigste byggeklossen i samfunnet. Uten kultur er det som å bygge på leirgrunn, sier hardingen vel vitende om at han må kjempe for sin sak i eget parti.

– Jeg har sagt det før; å selge kultur i Frp er som å selge bibler i Bagdad. Men jeg fikk, sammen med Arne Sortevik, partiet med på å si nei til pukkverk i Hereiane.

Villsvin fra verstinger Villsvinet han fikk fra Vidar Kleppe og andre Frp-verstinger til 50-års dagen har bukket under. Men hanen spankulerer fritt på gårdsplassen.

De fleste dyr gjør det der i gården. Haoko har fått fredet Tveitt for all jakt.

– Jeg tror storviltet trenger et friområde. Tror nesten de kjenner det på seg at det er slik her på Tveitt.

Gården erklærte han også som muslimfri-sone på sitt første landsmøte i Frp da han overrakte et digert baconstykke inngravert Frp-logoen. Men verken han eller konen, Heidi, vil ha på seg at de er rasister. Ikke de og ikke Vidar Kleppe eller Øystein Hedstrøm.

– Jeg tror det er få familier som har så mange venner med andre hudfarger som det vi har, sier Heidi Tveitt. Hun er selv blant de mørkeblå på høyresiden, og støtter sin opprørske mann.

– Jeg gjør som Eli Hagen, og står ved min manns side.

Et farvel Selv om Haoko Tveitt ikke vil være en politiker har han vært politisk aktiv i mange år. Først i Unge Høyre sammen med menn som startet Anders Langes parti. Høyre forlot han da partiet økte bilavgiften. Nå er han beredt til å forlate Frp om ikke døren blir gjort vid.

– Bare Frp har hatt rom for en som vil snakke rett fra levra. Grunnen til at jeg er imot EU er at jeg ikke vil bli styrt av et sentralt organ. Sentralstyring av Frp liker jeg heller ikke, sier Tveitt.