• Hva skjer med idrettshallen?
  • Vet dere hvor store problemer vi har her i området fra før?
  • Hvilke type kriminelle vil vi få på åpen soning ved senteret?

Spørsmålene var mange og oste av skepsis da omkring 200 beboere i området Sagvåg og Litlabø samlet seg til informasjonsmøte om et nytt rusvernsenter på Litlabø kurs— og treningssenter i går kveld.

Halvor Hansen og Christian Torvestad fra Stiftelsen Karmsund ABR-Senter presenterte et seriøst prosjekt, men fikk en iskald skulder fra bygdefolket.

Stiftelsen har lagt inn bud på eiendommen som består av en idrettshall og et kurssenter. Den kristne stiftelsen planlegger en institusjon for opp til 25 rusmisbrukere.

Bare 500 meter unna ligger Frelsesarmeens bo- og omsorgssenter - et lavterskel tilbud til rusmisbrukere.

Velforeningene i området, Foreldreutvalget (FAU) ved Litlabø skule og idrettslaget Solid raser mot planene. De frykter for barnas skolevei og for idrettstilbudet i hallen.

— Vi vil ikke ha en oppsamlingsplass for narkomane i nærmiljøet. Det vil fungere som en magnet for andre narkomane, sa Rune Ask i Hillarhaugen Vel til full applaus fra salen.

— Vi er skikkelig redde. 150 skolebarn vil måtte passere forbi to rusinstitusjoner til og fra skolen. Vi frykter at foreldre vil velge vekk Litlabø skule, sier Ragnhild Fagerland, leder for FAU ved Litlabø skule til Bergens Tidende.

Lensmann på Stord, Reidar Færestrand, mener beboerne i området har et poeng.

— Jeg vil ikke akkurat kalle Litlabø for et belastet område, men de to institusjonene vil ligge tett på hverandre. For beboerne og politiet vil det være en fordel ikke å få for mange kriminelt belastede på ett og samme sted, sier lensmann Færestrand til BT.

Han bekrefter at Sagvåg/Litlabø-området i dag har en del tunge rusmisbrukere, og at politiet med jevne mellomrom har utrykninger til området.

Politikere fra flere parti var til stede på informasjonsmøtet i går. Kommunen eier en tredjedel av stiftelsen Litlabø kurs- og treningssenter og skal derfor ha et ord med i laget før et mulig salg godkjennes.

— Stord og Sunnhordland trenger en slik institusjon, men jeg er skeptisk til plasseringen, sa varaordfører Magnhild Eide Furdal (KrF) til BT i går kveld.

Stiftelsen Karmsund ABR-Senter skal i dag ha et møte med kommunen der de presenterer planene sine.

NATURPERLE: Lokalbefolkningen frykter at Litlabø kurs- og treningssenter blir en oppsamlingsplass for narkomane dersom en rusverninstitusjon for 25 klienter får kjøpe senteret. 150 skolebarn går daglig forbi senteret der det ligger både treningshall og badeplass. FOTO: LENA VERMEDAL