– Hennes eneste forbrytelse var å bli forelsket. Hun ville bestemme over sin egen kropp, tanker og følelser. Derfor ble hun steinet til døde foran hundrevis av mennesker, sier den bergenske kurderen.

Nå ber hun alle partier, organisasjoner og enkeltpersoner slutte opp om fordømmelsen av drapet.

Bt.no skrev fredag om hvordan 17-åringen ble lynsjet i full offentlighet, etter at hun konverterte til islam for å kunne gifte seg med sin muslimske kjæreste.

Minnemarkering

Mandag 7. mai klokken 17 blir det minnemarkering for 17-åringen i kantinen på Bergen rådhus.

– Vi håper så mange som mulig møter opp. Kurdiske kvinner trenger din støtte. Jenten ble drept i full offentlighet, med politifolk til stede, og myndighetene gjorde ingenting for å hindre forbrytelsen. Det må legges press på irakiske myndigheter som tillater drap på kvinner, sier Shorsh.

Det er også startet en underskriftskampanje på opprop.no . Listen skal sendes til Utenriksdepartementet og Amnesty.

Det brutale drapet har vakt voldsom oppsikt blant kurdere over hele verden, og saken er fremdeles toppoppslag i en rekke kurdiske nettaviser.

– Det har vært minnemarkering i Malmö, og demonstrasjoner i Göteborg og London. 1500 mennesker og mange kvinneorganisasjoner demonstrerte i Dohok i Nord-Irak for noen dager siden. Jeg håper bergenserne også vil fordømme æresdrap og vold mot kvinner, sier Shorsh.

Shilan Shorsh, som fikk Bergen kommunes likestillingspris i fjor, sørger over drapet på 17-åringen.
En stor folkemengde gikk løs på jenten i byen Bashiqa i Nord-Irak, og drepte henne.