EIRIK DAMSGAARD

INGUNN RØREN

— Jeg tenkte at slik ser jeg bare på tv eller leser om i avisene. Han prøvde å gripe etter meg, sier Cathrine Kjelby (15), som så vidt er kommet til hektene etter sjokkopplevelsen søndag kveld.

I nærmere en halv time ble hun forfulgt og forsøkt stanset flere ganger mens hun syklet hjem fra Os til Søfteland langs europaveien mellom klokken 21 og 22.

Selv ikke etter at hun kom seg inn døren hjemme, ga den mystiske mannen opp. Jenten var alene i huset, og hun hørte at noen tok i dørhåndtakene.

Stanset og spilte syk

Det var ved 21.15-tiden hun satte seg på sykkelen etter å ha besøkt venner i Os. Langs veien la hun merke til en stor, mørk van som forsvant inn på en sidevei. Det var mørkt, og noen tåkedotter gjorde lyset enda dårligere. Etter en stund kom bilen forbi igjen, og kjørte inn til siden på en stor busslomme like før Søfteland-skiltet. Den satte på nødblinken.

— Jeg syklet bort for å se, og det så ut som at en mann lå bøyd mot rattet og holdt seg til hjertet. Jeg ville se om noen var i nød. Da åpnet han døren og stakk hånden ut. Han forsøkte å gripe etter meg, sier jenten, som snarrådig kastet seg på sykkelen.

Men da startet marerittet. Bilen fulgte etter jenten med fulle fjernlys. Da Cathrine ville sykle inn på gangveien lenger fremme, kom bilen henne i forkjøpet.

— Han stanset og sperret for meg, forteller 15-åringen. Livredd og skjelvende syklet hun i kanten av veibanen mot kjøreretningen på europaveien.

Forteller for å advare

Hun løp opp grusveien til huset, der verken moren eller morens samboer var hjemme. Mens den livredde jenten ringte til pappaen og deretter politiet, hørte hun at det var en person som tok i dørene.

— Jeg så senere at han satt i bilen med nødblinklyset på. Den ble borte før politiet kom, sier hun.

Mona-Karin Kjelby og Jan Erik Larsen kom hjem etter en motorsykkeltur like etter klokken 22, bare minutter før politiet kom.

— Hun skrek ut av vinduet at det var «en mann utenfor huset». Vi løp rundt og lette i buskene, men så ingen, forteller mamma Mona-Karin.

Datteren var sjokkskadd og snakket usammenhengende om marerittet hun nettopp hadde vært gjennom.

— Dette er ekkelt. Vi har alltid tenkt at veien mellom Os og Søfteland er trygg, siden det er ganske mye biler med fergetrafikken, sier Mona-Karin, som nå har innført sykleforbud for datteren.

— Vi forteller dette for å advare andre, og høre om noen kan ha sett den aktuelle bilen. Noen må ha lagt merke til den spesielle kjøringen, sier Kjelby.

Etterlyser tips

— Dette har vært en skremmende opplevelse for jenten. Vi er svært interessert i alle opplysninger som kan føre oss til den mørke van-en og personen som kjørte den, sier lensmann Atle Dalen i Os. Dalen kjenner ikke til liknende episoder i Os den senere tiden.

Politiet er interessert i alle observasjoner av en mørk eller svart van mellom Hetleflåten og Søfteland i tidsrommet 21.30 og 22.00 søndag kveld.

I VILLREDE: - Vi frykter at han skal prøve seg igjen. Først ble jeg vantro, så ble jeg rasende, sier mamma Mona-Karin Kjelby. FOTO: JAN M. LILLEBØ