• Vi er frie mennesker og blir ikke undertrykket, sier sinte og oppgitte kurdiske kvinner i Bergen.

I går var nærmere førti av dem samlet på Raftohuset for å imøtegå påstanden om kvinnediskriminering blant kurdere i Norge.

Krangel på kokepunktet

Temperaturen nådde kokepunktet og vel så det da bergenspolitikeren Shilan Shorsh gjorde entré. Hun har i flere BT-intervjuer hevdet at mannskulturen blant kurderne er ødeleggende.

— Det går ikke an å generalisere slik hun har gjort. De aller fleste kurdiske kvinner lever slik de selv ønsker, mente en samstemmig forsamling.

— Dere er her fordi mennene i Kurdisk kulturforum har bedt dere komme og pynte på virkeligheten, svarte Shorsh, før hun ble sendt på dør.

— Jeg kjenner ikke Shilan Shorsh. Hvorfor skal hun representere meg? Jeg har alle rettigheter en norsk kvinne har. Jeg går på en vanlig skole og har både gutter og jenter som venner, sier Helaleh Rezaeyan.

- Stolt av kurdisk kultur

Hun har opplevd at folk hun kjenner har trukket seg unna på grunn av uttalelsene.

— Etter oppslagene i BT ble jeg spurt om hvorfor vi kurdiske jenter blir undertrykket. Jeg hadde ingenting å si, jeg ble bare flau. Jeg vil ikke at slike påstander skal bli gjentatt, for de stemmer ikke.

Hun, og de fleste andre til stede, er enige om at vold mot kvinner er et problem blant kurdere, men understreker at det gjelder de fleste andre kulturer også.

— Det er mange krisesentre i Norge, og de blir ikke bygget bare for kurdere. Det bor norske kvinner der også, påpeker Rezaeyan.

— Jeg er stolt av kurdisk kultur, nettopp fordi vi har kvinner i parlamentet, som statsråder, i politiet, og på flere andre samfunnsområder, sier Tara Shwani.

— Mange snakker om integrering. Men integrering betyr ikke at man må gå på disko, eller ha norsk kjæreste eller gå lettkledd. Vi har frihet til å velge disse tingene, eller velge dem bort, sier Shwani.

- Vi er ikke kvinnefiendtlige

— Det har ikke vært sagt et eneste nedsettende ord om kvinner i sendingene, sier eks-programlederne.

I et BT-intervju i forrige uke sa ansvarlig for den kurdiske radioen i Bergen, Ednan Kerim, at de tre fikk sparken fordi de drev propaganda mot likestilling og integrering.

— Jeg har arbeidet med radio og TV i Kurdistan i fjorten år. Ingenting av det vi har sendt har vært kvinnediskriminerende. Vi har lagd programmer både for kvinner og barn, og har prøvd å vise det fineste av kurdisk kultur, sier Raza Shwan.

— Kulturredaktør Jan Nyberg i BT sammenliknet oss med ekstremisten som drepte Theo van Gogh. Det er helt ufattelig. Vi har tvert imot kjempet mot ekstremisme ved å lage et radioprogram om Fadime-drapet. Programmet ble blant annet fremført på et krisesenter i Sverige, sier en av de andre eks-programlederne, Hiwa Ahmed.

De avviser bestemt at de har truet Shilan Shorsh eller noen andre. Men de har ingen forklaring på hvorfor de fikk sparken fra radioen.

— Ednan Kerim har selv sagt at han ikke har hatt tid til å høre på radioen. Jeg vet ikke hvorfor han sier det han gjør, men det stemmer bare ikke, sier Ahmed.

De to eks-programlederne fikk unison støtte fra forsamlingen i går.