INGVILD RUGLAND

I går var det duket for årets siste bystyremøte. Budsjettmøte. Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ble i forrige uke enige med Fremskrittspartiet om et budsjett som ifølge opposisjonen har en dårlig sosial profil.

Derfor skal det krangles litt, oppgjørets timer i den søte juletid. Ordfører Herman Friele hadde på seg rødt slips for anledningen. En uåpnet Troika sjokolade lå fristende på benken bak ham.

Juleønsker

Varaordfører Kristian Helland (KrF) måtte tåle kritikk fordi partiet hans ikke lenger viser hjerterom og sosialt sinnelag, — ifølge RV, SV og Arbeiderpartiet.

Kristian Helland mente at det å sitte i et samarbeidsbyråd innebærer å inngå kompromiss. Men det var ikke fritt for litt dagdrømming om bedre tider.

— Hvis KrF hadde hatt all makt i byen, hadde alt vært annerledes, sukket Helland, til latter fra salen.

Oddny Miljeteig fra SV hadde også et ønske.

— Hvis SV får det som vi vil i vårt juleønske, så blir det ny regjering, sa Miljeteig.

De fem byrådene var på plass. Posene ved helsebyråd Trude Drevlands plass forteller om avbrutt juleshopping. Hun viste også omsorg for resten av byrådet, og stakk ut for å kjøpe Pepsi Max til alle, og en bolle til Monica Mæland.

Det var i det hele tatt en avslappet stemning i Gamle Rådhus. Torstein Dahle forsøkte å få opp temperaturen, ved å slå fast at RV har det eneste realistiske budsjettforslaget. Og han er sint på staten fordi kommunene ikke får ta del i de ekstra 65 oljemilliardene staten håvet inn.

— Bergen kommune bør stå i spissen for et kommuneopprør, manet Dahle fra talerstolen, og mente det er begått store overtramp mot byens beboere de siste årene.

— Det vil føre til et helvete utover i budsjettåret, raste Dahle, og fikk latter til svar.

Høyres Hans Edvard Seim tok ordet.

— Skal vi gå til Oslo med røde faner? Jeg tror ikke det vil gå så bra, sa Seim tørt, mens Frieles blodsukker falt, og Troikaen ble åpnet i smug.

Warloe og julenissen

Finansbyråd Henning Warloe (H) satte pris å få plass på talerstolen, men følte seg nok litt i skyggen av sjefen Monica Mæland.

— Det er hyggelig at jeg får delta i denne debatten ettersom jeg er fratatt mye makt og myndighet, i alle fall i BTs maktrangering, snufset Warloe.

Han ble fort blid igjen, når han tenkte på at julenissen faktisk allerede har vært i Bergen. Kommunen har fått 200 ekstra millioner av staten. Neste år skal budsjettet gå i balanse.

— Julenissen kom hit i høst, personifisert ved kommunalminister Erna Solberg. Og for dem som ikke vet det, så kommer julenissen til oss senere, sa Warloe fornøyd.

Julenissen kom, bystyret spiste middag, og budsjettet ble vedtatt. Så var møtet slutt, krangelen over, og ønsker om god jul sendt til politiske med- og motspillere. Hvorvidt julenissen kommer neste år, er høyst uklart.