Det er en solfylt, sen ettermiddag på Bryggen, og drosjesjåfør Frank Solemdal forsøker å lirke bilen sin på plass på taxiholdeplassen.

Han må rygge inn foran to svære busser fra Turbuss Vest, som tar opp nesten hele strekket som er forbeholdt taxier. Bussene har stått der i minst en halv time, forteller Solemdal.

— Det er vanskelig for oss å få plass, og ofte forsøker vi å be sjåførene flytte seg. Men mange av dem svarer uforskammet, og bryr seg ikke. Det har vært skikkelig ampert her noen ganger, sier Solemdal.

Kjent med problemet

Denne ettermiddagen står det fem busser langs taxiholdeplassen og busstoppene på Bryggen.

En bussjåfør for Turbuss Vest sier de har lov å parkere på bussholdeplassen i opptil 20 minutter, mens de venter på at turistene skal komme tilbake fra sightseeing på Bryggen.

Eier og daglig leder Jostein Nesse i Turbuss Vest er godt kjent med problemstillingen, og innrømmer at de ikke har formell tillatelse til å stå parkert langs Bryggen.

— Men ett sted må vi jo parkere. Det finnes nesten ingen tilgjengelige parkeringsplasser for oss som kjører cruiseturister rundt i byen, sier Nesse.

60–70 busser fra Skolten

Tallet på turbusser som guider turister gjennom sentrum har økt betydelig de senere år. Nesse forteller at bare hans selskap kan ha 60–70 busser som kjører ut fra Skoltegrunnskaien på én dag. I tillegg kommer andre selskaper som Tide og noen utenlandske.

— Når vi for eksempel har kjørt en runde i sentrum og slipper turistene av ved Fløibanens nedre stasjon, må vi bort derfra mens vi venter på deres retur med banen. Vi har en avtale med Havnevesenet om å benytte Festningskaien til parkering, men det er ikke plass til alle bussene der. Derfor blir det tidvis ventetid på Bryggen, sier han.

— Men taxisjåførene har sin holdeplass der?

— Ja, jeg har forståelse for at drosjesjåførene kan oppleve det irriterende hvis bussene våre eller andre turistbusser opptar plassen deres. Det er bare å beklage. Samtidig føler jeg vi har en god dialog med taxiselskapene om denne problemstillingen, sier Nesse.

- Må bøtelegges

Daglig leder Jan Tennfjord i Bergen Taxi sier byrommet i Bergen er lite, og at det derfor er kamp om plassene både for drosjer og busser.

— Men det er hevet over tvil at holdeplassen på Bryggen og alle andre holdeplasser kun er forbeholdt drosjeselskapene. Skjer det overtramp, som på Bryggen, må Parkeringsselskapet kunne bøtelegge bussene som okkuperer holdeplassen, sier han.

Fra taxiholdeplassen og videre nordover langs Bryggen er det tett i tett med holdeplasser for rutebusser. Sjåførene til Tide Buss er også irriterte over mengden av turistbusser som står parkert på disse stoppestedene.

Passasjerer mister bussen

— Det fører til at sjåførene blir stresset og må rett og slett kjøre forbi holdeplassen. Konsekvensen er skuffede og sinte publikummere som ser at bussen kjører forbi dem uten å stanse. Trafikken er så stor at det ikke lar seg gjøre å stanse på andre holdeplasser på Bryggen, sier Kaare Enæs, kommunikasjonsleder i Tide Buss.

Han mener det offentlige må legge til rette for at dagens kaotiske situasjon på Bryggen opphører.

Det er også Jostein Nesse i Turbuss Vest er enig i.