På prinsesse Kristinas tid var Olav den hellige kirkens samlende helgen i Norge, og han var kjent i hele den kristne verden. Prinsesse Kristina, som hun ble hetende da hun flyttet til Spania, ønsket derfor at det ble bygget en kirke til minne om Olav den hellige. Men siden hun døde bare fire år senere, ble løftet aldri innfridd.

Nå har imidlertid Prinsesse Kristinastiftelsen tatt fatt i byggingen.

Arkitektkonkurranse

I 2002 utlyste stiftelsen en arkitektkonkurranse i samarbeid med kommunen Covarrubias og arkitekthøyskolene i Oslo og Valladolid. I 2003 ble to spanske studenter kåret til vinnere.

— Vi ønsker å bygge et kulturkapell. Kultur er en et eksportprodukt, og har plass utenfor landets grenser, sier Øyvind Fossan. Han leder Prinsesse Kristinastiftelsen i Madrid.

— Vinnerne av konkurransen kombinerer den religiøse med det kulturelle. De har blant annet laget stoler som kan dreies enten mot alteret eller mot en scene, forteller han videre. Kapellet er planlagt bygget i Covarrubias, byen der Kristians sarkofag ble funnet i 1952. Folk i landsbyen visste at en norsk prinsesse skulle være gravlagt der, men først i 1958, da det ble en offisiell åpning av sarkofagen, fant man ut at det var Kristina. Sarkofagen står nå i stiftskirken i den lille spanske byen.

Håper på penger fra Bergen

— Vi har jobbet i mange år for å oppfylle Kristinas ønske. Jeg tror neppe hun hadde forestilt seg at to verdensvenner prøvde nesten 800 år senere, sier Miguel Ortiz.

Han er ordfører i Cuvarrubias, og sammen med blant annet kultursjefen og turistsjefen i byen besøkte han Bergen torsdag. Tidligere i uken har følget vært i Tønsberg, byen Kristina reiste fra. Formålet med turen er å skaffe penger og kontakter til kapellet. Foreløpig er bare 40 prosent av de nesten 10 millioner norske kronene på plass.

— Vi håper å ha finansiert 80 prosent av kapellet i løpet av året. Foreløpig har vi vendt oss mest til norsk næringsliv i Spania. Men vi håper også at Bergen, som er Kristinas fødeby, og Tønsberg, som er byen hun reiste fra, ønsker å bidra, sier Fossan.

Kultursjef Bjørn Holmvik i Bergen kommune synes prosjektet er interessant, men kan ikke love økonomisk støtte foreløpig.