— Dette er overgrep mot to gamle mennesker, sier Berle. Han representerer Kåre Johan Jensen, eier av et hus i Nøstegaten. Huset er et av drøyt tjue som er avbildet og beskrevet i Boligaksjonens hefte «Håndbok for husokkupanter», som ble delt ut til nye studenter i Grieghallen i går.

— Det er langt på vei straffbart å gå ut i offentligheten og oppfordre folk til å begå straffbare handlinger, sier Berle.

Ikke urimelig

— Dette gjelder to gamle menn som ikke er i stand til å ordne opp i dette selv. Min klient ble flyttet på aldershjem for ett år siden, og siden den gang har huset stått tomt. Det andre har vært utleid inntil nylig.

— Det er kanskje ulovlig å okkupere hus, men det er ikke urimelig, sier Siri Helle i Boligaksjonen.

Hun påpeker at de fleste studentene oppholder seg i sentrum, og at de dermed sparer samfunnet for transport ved å bo i nærheten av universitetet. Ifølge Helle er det 2000 boligløse i Bergen, og rundt 50-60 hus som står tomme i de sentrumsnære områdene. Bergen har den laveste dekningen i hele landet på studentboliger.

Innbrudd om natten

I «Håndbok for husokkupanter», som Boligaksjonen gir ut med støtte fra Norsk Studentunion, kan en lese: «Innbrudd egner seg best om natten. Sjekk aller først om det er alarm på huset. Om så, kan du bryte deg inn og trekke deg raskt ut, og vente og se om Securitas kommer. Alarmbokser er ofte hvite og festet opp under taket og alarmsentraler er ved døren. Ofte betaler ikke eiere Securitas for å passe på tomme hus. Eller var det kanskje bare et lure-klistremerke?»

Siri Helle forteller at Boligaksjonen ikke har undersøkt de juridiske sidene i saken, men viser til det som står med liten skrift nederst på side 2: «Da husokkupering (fremdeles) er forbudt, oppfordrer ikke Okkupanten til den slags fantestreker».

Sinte huseiere

Huseiere Bergens Tidende snakket med i går er ikke særlig glade for oppmerksomheten de har fått.

— De burde anmeldes for det! Dette er helt hinsides, sier en huseier til Bergens Tidende, og legger til: - De folkene der kan jo foreta seg hva som helst.

— Nå må de gi seg altså, sier Ellinor Solvang, som sammen med Tor Kvinge eier et hus i Fosswinckels gate. Huset har stått tomt i 35 år. Solvang og Kvinge kjøpte det for ett år siden for å rive og bygge nytt for salg. I håndboken står det: «Ifølge eier tar det trolig et år i papirmølla før de kan begynne å renovere. Men som vi vet når det gjelder tomme hus, ting tar tid...»

I Grønnegaten holder Ulf Åge Olseth på å pusse opp et hus. «Kanskje trenger han hjelp? Og hvorfor skal det stå tomt mens han leker seg med hobbyen sin?» skriver Boligaksjonen.

Olseth er ikke redd for innbrudd.

— Lurer de på noe, kan de bare ta kontakt med meg, sier Olseth.

— Jeg regner med at folk ikke følger denne oppfordringen, sier Paal-Henrich Berle.

STÅR TOMME: Ubebodde hus i Jonsvollsgaten er blant eiendommene Boligaksjonen oppfordrer studentene til å ta i besittelse.<br/>Foto: ØRJAN DEISZ