De sult- og tørkerammede på Afrikas Horn trenger akutt hjelp. Det sier Aps ordførerkandidat Marte Mjøs Persen.

Hun oppfordrer de som ønsker å vise solidaritet med Utøya-ofrene til å gi penger til å støtte ofrene i den kritiske sultkatastrofen på Afrikas Horn.

Tirsdag ga millionær Petter Stordalen 5 millioner kroner til gjenoppbygging av Utøya. AUF-leder Eskil Pedersen oppfordrer alle til å gi en hundrelapp.

- Det er flott at Stordalen og andre ønsker å hjelpe AUF i denne vanskelige tiden. Utøya skal gjenoppbygges som AUF-ungdommenes sommerparadis. I tillegg vil jeg oppfordre mennesker som ønsker å vise solidaritet med Utøya-ofrene til å gi penger til å støtte ofrene for sultkatastrofen i Afrika, sier hun onsdag ettermiddag til bt.no.

- Tror du det er mange i Bergen AUF som ønsker å reise tilbake dit?

- Ja. Både nåværende som gamle AUFere vil gjøre det de kan for å ta Utøya tilbake. De som ønsker å gi til Utøya, kan gjerne gi direkte til den sentrale innsamlingen.

- Løfte blikket

Lederen mener det er i AUFs ånd å løfte blikket mot verdens katastrofer, selv under nasjonale tragedier.

- Det er viktig å huske på at det er flere som har det vondt i verden. AUFerene er opptatt av å løfte blikket utenfor Norges grenser. Oppe i denne tragedien, glemmer vi ikke vår visjon om en bedre og mer rettferdig verden. Å oppfordre til å hjelpe ofrene for sultkatastrofen er i AUFs ånd og i tråd med deres verdier om solidaritet på tvers av landegrenser.

- Vi skal ikke sette menneskers lidelse og sorg opp mot hverandre, men vi er heldig som bor i et land der vi har greid å skape en trygghet som ikke kan rokkes av en slik uhyrlig hendelse. Så heldig er ikke de på Afrikas Horn.

Hun oppfordrer folk til å hjelpe sultofrene gjennom etablerte hjelpeorganisasjoner.

- Hvis vi kan bidra til å dekke noen få grunnleggende behov, så har vi gjort en forskjell. Katastrofen som utspiller seg på Afrikas Horn er av en dimensjon som er fryktelig, og menneskene der trenger vår solidaritet og vår hjelp.

I Tores ånd

Mjøs Persen trekker frem ett av Utøya-ofrene, Tore Eikelands engasjement for Afrika.

- Tores opphold i Uganda var en sjelsettende opplevelse for ham. Det vil være i Tore Eikelands ånd å gi til de sult- og tørkerammede på Afrikas Horn, sier Mjøs Persen.

Eikeland etter et flere ukers opphold i Uganda, skrev Tore Eikeland på bloggen sin:

«Å besøka eit land der kritikarar av presidenten risikerar fengsling og tortur, der det er forbode å vera forelska i nokon av same kjønn og der store delar av befolkninga lever i fattigdom, er interessant. Kvar dag mister 30 000 barn sjansen til nokosinne å få oppleva eit lukkeleg liv, då dei dør grunna fattigdom og enkle sjukdomar. Kanskje me privilegerte burde bruka litt meir energi på å hjelpa dei uprivilegerte?»