Hardt skadet og bevisstløs ble en mann i 60-årene en natt i mars i fjor funnet i en skråning på Husnes i Kvinnherad. Han ble liggende nesten to måneder på sykehus, og fikk blant annet alvorlig hodeskade, hjerneblødning, knusningsskader i ansiktet og ribbeinsbrudd. Han skal ikke ha husket noe av hvordan han pådro seg skadene.

Politiet etterforsket saken, men klarte ikke å slå fast om skadene skyldtes vold eller et fall i beruset tilstand.

Varslere var voldsmenn

Først i slutten av februar i år viste det seg at de to unge mennene som varslet om «ulykken», faktisk sto bak de omfattende skadene. Da ble en av dem presset til å tilstå den grove volden av deltakere på en fest. Tilståelsen ble tatt opp på bånd og overlevert til politiet.

Nå vil politiet gå gjennom sin egen etterforskning for å vurdere om de gjorde godt nok arbeid.

— Med oppklaringen av saken og uttalelsene vi nå har fra lege, er det klart vi må se på hva vi kunne gjort bedre, sier politioverbetjent Sigurd Børve til avisen Sunnhordland.

Ifølge Børve ble saken lagt vekk etter en til to måneder.

— Vi kunne ikke si om det var en ulykke eller ikke. Problemet var at vi ikke hadde noen å sikte på det tidspunktet, sier han til Sunnhordland.

- Ligner tortur

De to mennene som nå er siktet for volden, ble fremstilt for varetektsfengsling for to uker siden. Nordhordland tingrett ville løslate dem, men politiet anket kjennelsen til lagmannsretten. Her fikk de medhold i at de to må sitte i varetekt i fire uker.

Dommerne beskriver volden mot den eldre mannen som torturliknende, og nær opp mot samvirke til drap. Forsvarerne i saken har anket fengslingskjennelsen til Høyesterett.