TORE SEVHEIM

— Vi fikk sjokk da vi så det var en udetonert granat, forteller ekteparet til Åsane Tidende.

Under rehabilitering av et gammelt hus i utkanten av Bergen sentrum, fant Henning noen takbjelker som kunne egne seg som ved. Han tok dem med hjem, hogget dem opp og stablet veden i vedskjulet.

— Det er jo nesten morsomt i gåseøyne. Der hadde jo jeg både kløyvd og saget på trepålen, sier Henning.

- Rar kvist

Da Henning skulle fyre i peisen oppdaget han heldigvis noe uvanlig ved vedkubben.

— Jeg syntes kvisten så litt rar ut. Det var sånn jeg merket det, og jeg kom frem til at det var en udetonert granat, sier han.

Vedkubben ble lagt på altanen, og ekteparet ringte øyeblikkelig til politiet. To tjenestemenn kom og konkluderte med at det var en granat på 7 x 3 cm. Granaten ble levert videre til forsvaret.

Fra krigen

Henning antar at granaten stammer fra annen verdenskrig.

— Det var jo en masse krigshandlinger i området fra 1940 og utover. Det skjer jo fra tid til annen at man finner etterlatenskaper fra krigen, sier han.

— Jeg har en teori om at den kommer faktisk fra bombingen av ýKøningsbergý 10. april 1940. Tre fly skal ha kommet over Sandviksfjellet og angrepet skipet med granater. Det er slettes ikke sikkert at alle eksploderte, så jeg er ikke fremmed far at dette kan være en av dem, sier Henning til Åsane Tidende.

Forsvaret bekrefter at granaten antakelig av tysk opprinnelse fra flyangrepene under annen verdenskrig, og sier slike funn ikke er uvanlig. Granaten ble tatt hånd om og destruert av forsvaret.

— Hvis en finner slike gjenstander, må en la det ligge og kontakte politiet. En må ikke bære det rundt og pirke i det. Hvis granaten hadde gått av i hendene på noen kunne det ha endt med dødsfall, sier kapteinløytnant Tor Egil Hansen ved Haakonsvern.

Ekteparet vil ikke gi opp fyring i peisen på grunn av hendelsen.

— Jeg tror sjansen for at det skal skje igjen er minimal. Det er rett og slett utrolig at det har skjedd. Men jeg sjekker nok veden litt nøyere nå. Hadde kubben gått i ovnen ville det blitt et realt smell.

KUNNE SPRENGT: Familien Husebø var nære på å legge denne vedkubben med granat i peisen.<br/> Foto: THOMAS GANGSTØE/ÅSANE TIDENDE