Den omkomne er trolig en 33 år gammel mann som bodde alene i huset i Folldalsheia på Rå i Ytrebygda. 33-åringen har bodd i huset sammen med sine besteforeldre i en årrekke, men i høst flyttet begge besteforeldrene på sykehjem.

Vinduene hadde eksplodert, og flammene sto ut. Det brant voldsomt, og et tykt røykteppe lå minst 150 meter fra huset, sier Øyvind Kristoffersen, som oppdaget brannen og varslet brannvesenet.

Prøvde å vekke naboer

Kristoffersen er distributør av BT, og oppdaget tykk røyk da han kjørte ut aviser i Steinsvikveien natt til lørdag.

— Jeg snudde, kjørte bort for å se hva som røyk, og så at det var full fyr i huset. Jeg fikk nærmest sjokk. Det brant så kraftig at jeg ikke våget å gå bort til huset. Jeg ringte brannvesenet, og prøvde desperat å få vekket naboene. Jeg håpet de hadde telefonnummeret slik at vi kunne ringe inn i det brennende huset for å vekke folk som eventuelt sov der, men naboene våknet ikke, sier Kristoffersen.

Kristoffersen varslet brannvesenet kl. 04.47. Huset var fullstendig overtent da brannvesenet kom til stedet, og slokkingen pågikk frem til rett før klokken 08 lørdag morgen. Hele lørdag pågikk etterslokking i huset.

Ukjent årsak

Loftsetasjen og andre etasje er fullstendig utbrent, mens deler av førsteetasjen er intakt. Bare skallet av det eldre murhuset står igjen.

— Det er ingenting som tyder på at brannen er påtent, men det er for tidlig å si hva som kan være brannårsaken. En person er funnet omkommet i brannruinene. Vedkommendes identitet vil bli fastslått av rettsmedisinere, sier lensmann Norvald Visnes i Fana.

Etter det BT erfarer, tyder funn i huset på at den omkomne personen befant seg i loftsetasjen. Det er usikkert om personen sov eller om vedkommende våknet og forsøkte å komme seg ut.

— Jeg kunne ikke se noen i huset, men det var voldsomme flammer og svært tykk røyk, sier Kristoffersen.

Nabohuset brant

— Vi våknet av at politiet hamret på døren rett før klokken 05. De varslet oss om brannen, men det var ikke fare for at huset vårt skulle ta fyr, sier Arthur Ramsvik, som sammen med familien sin er eneste nabo til huset som brant.

For åtte år siden brant også huset til familien Ramsvik. Brannen natt til lørdag vekket minner om brannen de selv opplevde. Det er bare disse to husene i selve Folldalen, og begge har vært rammet av brann.

— Den savnede 33-åringen har vært naboen vår i over 20 år. Han var en kjempekar, så det som har skjedd nå er svært trist, sier Ramsvik. Ramsvik snakket sist med den savnede for noen dager siden.

Det eldre ekteparet ble lørdag varslet om brannen og at barnebarnet trolig er omkommet.

OMKOM I BRANN: Øyvind Kristoffersen holdt på å kjøre ut aviser for Bergens Tidende da han oppdaget dødsbrannen i Fana natt til lørdag. - Flammene sto ut av vinduene, sier Kristoffersen. <p/>Foto: TOR HØVIK